Povolebná idylka sa v Rakúsku nekoná. Toto riešil úradujúci prezident s Hoferom

    0
    Norbert Hofer (Autor: Hans Štembera)

    Stretnutie využila včera hlava štátu na výzvu, v ktorej zdôraznila, že by sa malo teraz urobiť maximum pre obnovenie normálnych demokratických pomerov v krajine poznamenanej síce korektnou, ale miestami vyhrotenou predvolebnou kampaňou. Norbert Hofer, ktorý kvôli problémom v cestnej doprave meškal na stretnutie asi 15 minút, ubezpečil hlavu štátu, že urobí všetko, aby k tomu prispel a poznamenal, že osobne Rakúsko nevníma ako rozpoltenú krajinu.

    Priaznivci a členovia FPÖ využívajú v ostatných dňoch predovšetkým sociálne siete na šírenie špekulácií o údajnej manipulácii volieb. Ich líder Heinz-Christian Strache dokonca v utorok považoval za nutné vyzvať všetkých na zdržanlivosť a umiernenosť. Niektorí sa totiž znížili až tak, že zverejnili adresu bydliska novozvoleného prezidenta a hrozili prejavmi násilia. Rakúske ministerstvo vnútra pre mienkotvorný denník Der Standard potvrdilo, že bezpečnostné opatrenia v okolí novozvolenej hlavy štátu sa v reakcii na to zintenzívnili.

    Heinz Fischer sa toho včera síce priamo nedotkol, avšak zdôraznil, že po voľbách treba urobiť všetko pre návrat k normálu. Súčasne poznamenal, že odlišné postoje by mali byť predmetom pokojnej výmeny názorov.

    - Reklama -