Savčenková sa vracia do parlamentu a vyhlasuje: Vždy som pripravená položiť život na bojisku

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko s Nadijou Savčenkovou (druhá zľava), jej sestrou Virou a matkou Máriou (Autor: SITA)

    “Dlhých 709 dní v zajatí sa dnes skončilo,” uviedol Porošenko na margo počtu dní, ktoré Savčenková nútene strávila v Rusku, kde ju zadržiavali vo vyšetrovacej väzbe a neskôr odsúdili na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Súd ju v marci uznal za vinnú aj z protizákonného prekročenia hraníc Ruska a za pokus o vraždu.

    Savčenková dnes vo svojom prvom vyhlásení pred novinármi požiadala o odpustenie všetky matky, ktorých deti prišli o život počas bojov na východe Ukrajiny alebo sú v zajatí, “kým ja som už na slobode”. “Všetkým vám chcem povedať, že mŕtvych vám nevrátim, ale vždy som pripravená položiť život na bojisku za Ukrajinu,” vyhlásila. Savčenková, oblečená v džínsach a svojom typickom tričku s nášivkou trojzubca, sa všetkým poďakovala za podporu, lebo “vďaka nej prežila”. Poďakovala sa aj svojím neprajníkom, lebo “im na truc” prežila a ďakovala i tým, ktorým bola ľahostajná. “Vy ste nevadili,” povedala.

    Ukrajinské médiá priniesli aj Savčenkovej odpoveď na otázku, kedy začne pracovať ako poslankyňa, ktorú jej ešte na letisku položila líderka strany Vlasť Julija Tymošenková. Vyhlásila, že pracovať môže začať “hoci aj hneď”. “Budeme žiť na Ukrajine tak, ako človek žiť má – dôstojne. Pravdu povediac, neviem, ako to urobiť. Nebudem sľubovať, že to bude zajtra. Ale vravím vám, že som v každej sekunde pripravená zomrieť za to, aby sa tak stalo. A stane sa to!,” uviedla.
    Médiá tiež informovali, že Savčenková novinárov, ktorí sa okolo nej na letisku zhŕkli, požiadala, aby ustúpili “o tri metre”. Vysvetlila, že za dva roky strávené vo väzení si odvykla od ľudí a dotykov.

    Po privítaní na letisku Savčenkovú previezli do sídla prezidenta Porošenka. Savčenkovej návrat do vlasti už medzičasom privítali mnohí štátnici. Medzi prvými bola litovská prezidentka Dalia Grybauskaité, jej lotyšský kolega Raimonds Véjonis či predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

    - Reklama -