Expert mesiace sledoval ženy, ktoré ušli do Islamského štátu, a toto sú ich dôvody. Ľudia ich vraj vnímajú nesprávne

    0
    Žena v tradičnom moslimskom odeve (Autor: SITA)

    Život podľa prísneho práva šaría v Islamskom štáte láka okrem mužov aj mnohé moslimské ženy. Niektoré z nich sa do vojnou zmietanej oblasti vybrali preto, že sa v západnej spoločnosti cítili izolované, či preto, lebo pohŕdali miestnym životným štýlom. Mnohí experti či médiá však tvrdia aj to, že ženy k ISIS utekajú pre romantické predstavy o svadbe s udatným džihádistom. Experti sa tiež zhodujú na tom, že tieto ženy sa cítia byť stratené a prísne pravidlá, ktoré v kalifáte panujú, dajú ich životu zmysel. Väčšina mladých žien, ktoré do Sýrie utečú, je veľmi mladá.

    „Často sa javia ako typické tínedžerky,“ cituje The Washington Post Brigitte Lebensovú Nacosovú, expertku na terorizmus z Kolumbijskej univerzity. „Pýtajú sa, či v kalifáte majú sušič na vlasy. Hľadajú romance. Sú fanúšičkami ISIS, tak ako ostatné dievčatá fandia popovým hviezdam,“ myslí si odborníčka. Reportáž v podobnom duchu prinieslo aj CNN. Islamský štát podľa nej používa pekných džihádistov na to, aby prilákal do svojich radov nové nevesty.

    Džihádisti lákajú svoje nevesty tak ako pedofili deti

    Sara Khanová z antiextrémistickej skupiny NGO Inspire pre Independent vyhlásila: „Tak ako pedofili lákajú svoje obete na internete a presviedčajú ich, aby odišli z domu a stretli sa s nimi, džihádisti kontaktujú a presviedčajú ženy online.“

    Trochu rozdielny názor má Erin Marie Saltmanová z amerického Inštitútu pre strategický dialóg. Podľa nej sú dievčatá zasiahnuté propagandou a vnímajú sa ako „levice“, ktoré pomáhajú budovať lepší svet. „Tieto ženy odmietajú byť sexuálnymi objektmi Západu. Závoj používajú na to, aby ich spoločnosť nestavala do sexuálnej roly,“ myslí si Saltmanová.

    Podobné výroky však na portáli Foreign Policy kritizuje Simon Cottee, vyučujúci kriminológie v Univerzite v Kente. Pustil sa aj do humoristky Shazie Mirzovej, ktorá viackrát vyhlásila, že tieto dievčatá „nie sú nábožensky zamerané, sú len nadržané“. Zastáva názor, ktorý mladé dievčatá opisuje ako zmanipulované a bez vlastného politického či náboženského názoru.

    Takéto zmýšľanie o ženách v ISIS je nesprávne

    Podľa Cotteeho je však takéto zmýšľanie o ženách oddaných ISIS nesprávne. Odborník strávil niekoľko mesiacov tým, že sledoval internetové príspevky mladých žien, ktoré v kalifáte naozaj žijú. Niektoré dokonca pre ISIS pracujú ako náborárky a svojim kamarátkam doma píšu o tom, ako v Islamskom štáte našli samy seba.

    „Vnímaním týchto žien ako zraniteľných detí alebo ako sexualizáciou utláčaných moslimiek na ich motiváciu veľa svetla nevrhne,“ myslí si Cottee. Podľa neho sa k ISIS pridávajú jednoducho preto, lebo to chcú. Na rozdiel od liberálnej demokracie, v ktorej žijú, morálka a zákony, ktoré fungujú v Islamskom štáte, im dávajú zmysel a sú blízke ich vlastnému zmýšľaniu. Chcú byť slobodné, nie však v zmysle toho, ako slobodu vnímame my. Tieto ženy chcú byť symbolicky oslobodené od vôle či komplikovaných životných a morálnych rozhodnutí a submisívne sa oddať vôli boha a jeho zákonom. „K Islamskému štátu sa ženy pridávajú nie napriek tomu, že je militantný, ale práve preto,“ píše expert.

    Ľutovala som ich úbohé duše, napísala študentka a ušla do Sýrie

    Ako príklad uvádza príspevok na Twitteri od istej 22-ročnej Umm Muthanny, ktorý publikovala tesne predtým, ako odišla do Sýrie. „Dnes sme v škole mali prednášku o feminizme,“ začína príspevok mladá žena. Prednášajúci im vysvetľoval rozdiely medzi pohlaviami či sociálnymi rolami mužov a žien. „Vravím si, fajn. Budem počúvať a robiť si poznámky, ale to neznamená, že budem akceptovať tvoju uzavretú ideológiu,“ pokračuje Umm Muthanna. Učiteľ študentky potom oslovil, aby zdvihli ruky, ak sú feministky. „Chcela som vybuchnúť smiechom, našťastie, vďaka môjmu nikábu, si to nevšimli. Väčšina dievčat ruku zodvihla a videla som, ako sa pozreli na mňa. Cítila som sa hrdá a zároveň som ľutovala ich úbohé duše,“ píše mladá moslimka a dodáva, že triede vysvetlila, že muž a žena majú podľa Koránu odlišné úlohy a je biologicky dané, že ženy s mužmi súperiť nemôžu. „Vysvetlila som im, ako západná spoločnosť núti ľudí myslieť v schémach, núti vás cítiť sa slabo a vytvára vo vás smäd po peniazoch. Núti vás súťažiť s mužmi, aj keď reálne viete, aké je vaše miesto ako ženy. Ak by tu bola šaría, nikdy by ste sa toľko ako teraz nesťažovali,“ myslí si extrémistka.

    Cottee dodáva, že tieto ženy sú o svojej viere presvedčené rovnako hlboko ako muži, ktorí odídu bojovať, a ich ciele sú plodiť pre nich deti. Umm Muthanna v inom tweete napríklad píše: „Môj cieľ je vychovať novú generáciu levov pre Islamský štát,“ a pripája hashtag #RealWomanGoals, čo znamená cieľ ozajstnej ženy. 

    - Reklama -