Vyžívala sa v utrpení chudobných a brala nekresťanské peniaze od diktátorov. Matka Tereza nebola žiadna svätica

    0
    Matka Tereza (Autor: SITA)
    Akademici z Kanady rozvírili debatu o matke Tereze pred tromi rokmi, keď spochybnili jej charitatívnu činnosť aj jej pôsobenie ako misionárky pomáhajúcej ľuďom v núdzi. Serge Larivée a Genevieve Chenardová z Univerzity v Montreale preštudovali takmer všetky dokumenty a písomnosti o tejto misionárke a prišli k záverom, ktoré možno prekvapia
     
    Matka Tereza, vlastným menom Agnes Gonxhe Bojaxhiu, sa narodila v Macedónsku v roku 1910. Dekády pôsobila v misiách po celom svete a zakladala kresťanské charity na pomoc chudobným. Kanadskí odborníci však na základe dlhoročného výskumu prišli k záveru, že mala zvláštne politické kontakty a veľmi podozrivo narábala s obrovskými sumami peňazí, ktoré získavala od mocných z celého sveta pre svoje organizácie
     
    Kanadskí akademici neboli ani zďaleka prví, ktorí pripomenuli temnú stránku matky Terezy. Podľa spisovateľa Christophera Hitchensa sa budúca svätica poznala aj s diktátormi a získavala peniaze z často podozrivých zdrojov. „Bola priateľkou tých najhorších zbohatlíkov, brala neprístojné sumy peňazí napríklad od rodiny diktátora Duvaliera a výmenou za to ju velebila,“ napísal Hitchens vo svojej knihe Misionárska poloha: Matka Tereza v teórii a praxi (The Missionary Position: Mother Teresa in Theory and Practice). 
     

    Utrpenie chudobných 

    Podľa Hitchensovej knihy boli zariadenia pre chudobných zriadené charitatívnymi organizáciami matky Terezy v hroznom stave aj napriek obrovským sumám, ktoré prijímala ako dary. „Hospic v Kalkate bol po jej smrti rovnako zničený ako v čase, keď žila, ale keď ochorela, preferovala kliniky v Kalifornii a jej rád vždy odmietal zverejniť akékoľvek audity,“ píše Hitchens. 
     
    Charitatívne zariadenia pre chudobných trpiacich hladom, ktoré mala pod palcom matka Tereza, boli v katastrofálnom stave aj podľa vlaňajšej reportáže denníka Times of India. „Je dobré pracovať bez sebeckých úmyslov na istom cieli, ale práca matky Terezy mala skrytý motív, ktorým bolo konvertovať príjemcov pomoci na kresťanstvo,“ uviedol Mohan Bhagwat z hinduistickej organizácie RSS v Indii. 
     
    Matka Tereza podľa viacerých zdrojov verila, že je povinnosťou pokrstiť umierajúceho bez ohľadu na jeho vieru. Rovnako verila aj v to, že utrpenie je dar od Boha. Problém preto podľa Christophera Hitchensa nebol v nedostatku finančných prostriedkov, ktoré by pomohli chudobným, ale v prístupe ku koncepcii utrpenia a smrti. „Je niečo krásne na tom, vidieť chudobných, ako akceptujú svoj údel a trpia ako Kristus. Svet z utrpenia veľa získava,“ cituje Hitchens matku Terezu vo svojej knihe. 
     
    Najznámejšie je pôsobenie matky Terezy v Indii, ale len Západ vníma laureátku Nobelovej ceny ako sväticu. Tamojšie hinduistické organizácie ju odsudzujú aj za to, že konvertovala ľudí na kresťanstvo aj za cenu utrpenia. V stovke krajín sveta pritom matka Tereza založila vyše 500 kláštorov jej rádu. 

    Pekelný anjel 

    Ešte v roku 1994, tri roky pred smrťou matky Terezy, publikoval novinár Tarík Ali spolu s Christopherom Hitchensom extrémne kritický dokument, ktorý nazvali Pekelný anjel. Nedávali si servítku pred ústa a kritizoval najmä podmienky, v akých žili chudobní v zariadeniach matky Terezy. Charitu v Kalkate, ktorú Tarík Ali videl na vlastné oči, prirovnal k podmienkam, aké videl na fotkách z nacistického koncentračného tábora Bergen-Belsen. 
     
    VIDEO Dokument Pekelný anjel o matke Tereze 
    Zdroj: YouTube/ Anti-Theist
     
    - Reklama -