Sterilizácia zadarmo, pre vyvolených, hlása tehotná Nicholsonová

    0

    V minulosti na násilnú sterilizáciu rómskych žien upozorňovalo aj OSN. Nicholsonová o novom zákone však tvrdí, že úkony sa budú poskytovať na dobrovoľnej báze. Pri sterilizácii sa ženám prerušia vajcovody, čo definitívne zabráni ovulácii a počatiu, u mužov sa zas vykoná takzvaná vazektómia, ktorá znemožní cestu spermiám von zo semenníkov. Tieto úkony doteraz stáli 300 až 500 eur.

    Nicholsonová chce zákroky sprístupniť aj nemajetným občanom. „Nevedia sa dostať k tej sterilizácii, lebo je finančne náročná. Mám to prediskutované s mnohými odborníkmi aj z radov gynekológov, aj z radov žien, ktorých sa to týka – to sú v prvom rade ženy z rómskych osád, ktoré majú veľa detí a nevedia si iným spôsobom pomôcť,“ tvrdí podľa Čas.sk Nicholsonová.

    Podľa návrhu zákona by mala poisťovňa tento zákrok preplatiť osobám s minimálne štyrmi deťmi alebo ľuďom starším ako 35 rokov s tromi potomkami. Transparentnosť sterilizácií by sa podľa Nicholsonovej mala zabezpečiť pacientovým podpísaním informovaného súhlasu pred svedkami, ktorý by sa nahrával na diktafón.

    „Ide o riešenie sociálnej situácie rodín (najmä viacdetných) – čo je sociálna (nie zdravotná) oblasť – mala by byť teda riešená v rámci sociálnej politiky štátu,“ myslí si o návrhu ministerstvo zdravotníctva.

    - Reklama -