Na každého raz dôjde, a teraz došlo na slovenské zdravotníctvo. Tvrdé preverovanie 40 nemocníc

    0
    Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík (Autor: SITA)

    Predseda NKÚ Karol Mitrík je vo funkcii iba rok a tvrdí, že povinnosťou úradu je vynášať na verejnosť informácie, ku ktorým bežná verejnosť nemá prístup. Napríklad odhaľovať kauzy v zdravotníctve. „Občanom – daňovým poplatníkom – treba predkladať závery NKÚ v zjednodušenej forme a myslím si, že sa nám to začalo dariť,“ vyjadril sa predseda Mitrík.

    Vo februári tohto roka začal úrad kontrolovať verejné obstarávanie v deviatich univerzitných a fakultných nemocniciach. Kontrola by sa mala skončiť budúci mesiac, a ako informuje Aktuálne.sk, výsledky by sa mala verejnosť dozvedieť do konca letných prázdnin. Okrem kontroly vyšších súm si Mitrík chce posvietiť aj na činnosť.

    „Či bola reálna potreba, či to bol plánovaný proces, či to nebolo o tom, že na konci roka minister poslal peniaze, tak treba rýchlo niečo kúpiť,“ objasňuje predseda NKÚ a dodáva, že vyhodnocovať budú prierezovo.

    Kontrola sa bude týkať aj ďalších 40 zdravotníckych zariadení s tým, že zároveň bude úrad vykonávať kontrolnú činnosť vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, čo dokopy znamená, že takáto veľká komplexná kontrola sa ešte nikdy zo strany Najvyššieho kontrolného úradu nekonala.


     

    - Reklama -