Pápež zbúral ďalšiu bariéru. Stretol sa s imámom káhirskej univerzity al-Azhar

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Predchádzajúca sa konala 24. februára 2000 v Káhire, kde pápeža Jána Pavla II. prijal vtedajší veľký imám univerzity al-Azhar, šejk Muhammad Sajjid Tantáwí. Dnešná súkromná schôdzka pápeža Františka s predstaviteľom najrešpektovanejšej ustanovizne sunnitského islamu trvala približne 30 minút. Obaja duchovní vítali význam, aký bude ich stretnutie mať v rámci dialógu medzi katolíckou cirkvou a islamom. 

    Podľa Vatikánu pápež s imámom hovoril najmä o “mieri vo svete, odmietaní násilia a terorizmu, o situácii kresťanov v kontexte konfliktov a napätia na Blízkom východe, ako aj o ich ochrane”. Pápež sa vyjadril, že už samotná ich “schôdzka je posolstvom”. 

    Stretnutie sa konalo v pápežovej súkromnej knižnici v Apoštolskom paláci a pápež počas neho svojmu hosťovi daroval svoju najnovšiu encykliku Laudato si', ako aj medailón. 

    Podľa vatikanistov dnešné stretnutie by mohlo byť začiatkom novej etapy zmierenia po desiatich rokov napätých vzťahov medzi katolíckou cirkvou a islamom, ktoré vyvolali kontroverzné vyjadrenia Františkovho predchodcu, medzičasom emeritného pápeža Benedikta XVI. 

    Ten totiž naznačoval istú spojitosť medzi islamom a násilím, napísal dnes libanonský denník Le Jour. Benedikt žiadal aj posilniť ochranu koptských kresťanov v Egypte po tom, ako sa ich chrám v Alexandrii stal v decembri 2011 terčom bombového útoku, pri ktorom zahynulo 21 ľudí. 

    Útoky islamistov na kresťanov na Blízkom východe sa odvtedy síce vystupňovali, ale po nástupe Jorgeho Bergoglia na pápežský stolec sa vzťahy medzi Vatikánom a univerzitou al-Azhar začali postupne a opatrne zlepšovať. 

    František totiž považuje dialóg medzi náboženstvami za jednu priorít svojho pontifikátu. Vyslal k moslimom už niekoľko ústretových gest: napríklad, v roku 2013 im poslal pozdravné posolstvo pri príležitosti záveru pôstneho mesiaca ramadán a v apríli z gréckeho ostrova Lesbos do Ríma priviezol tri rodiny sýrskych moslimských utečencov. Vyhlásil vtedy, že nerobí rozdiel medzi kresťanmi a moslimami, (všetci) sme Božie deti”. 

    Veľký imám káhirskej univerzity z Vatikánu odcestuje do Paríža, kde otvorí moslimsko-katolícku konferenciu o vzťahoch medzi Východom a Západom. 

    - Reklama -