Želáme si byť na vašom mieste a kresťanov trestať deň aj noc. ISIS motivuje kolegov v Európe a vyzýva ich k činom

    0
    Vysokopostavený hovorca ISIS al-Adnani (Autor: ReproFoto: youtube/CCTV EN)

    Ramadán je podľa islamského lunárneho kalendára deviatym mesiacom v roku. Moslimovia počas tohto mesiaca nesmú cez deň jesť, piť či oddávať sa sexuálnym radovánkam. V roku 2016 pripadá začiatok ramadánu na 6. júna a práve od tohto dňa by sa Európania či Američania mali dočkať zintenzívnenia teroristických útokov v mene Islamského štátu.

    V novej správe, ktorú publikoval vysokopostavený hovorca ISIS Abu Mohamed al-Adnani, militanti vyzývajú sympatizantov, aby svoju pozornosť zamerali na Európu a USA. Podľa jeho slov majú takéto útoky lepší a trvalejší efekt než tie v Sýrii a Iraku. „Ramadán je mesiac dobývania a džihádu. Pripravte sa a urobte z neho mesiac skazy pre všetkých neveriacich,“ vyhlasuje v nahrávke al-Adnani a dodáva, že pre bojovníkov a podporovateľov kalifátu, ktorí žijú v USA a Európe, má špeciálny odkaz.

    „Aj najmenšia akcia v ich krajinách je lepšia a má pre nás výraznejší efekt než činy, ktoré by ste vykonali, keby ste boli tu s nami. Ak sa niekto z vás snaží dostať k nám do IS, vedzte, že práve my si želáme byť na vašom mieste a deň a noc trestať kresťanov,“ odkazuje prominentný člen Islamského štátu kolegom na Západe.

    Al-Adnani sa tiež snaží posilniť morálku domácich. „Budeme porazení, ak stratíme Mosul, Rakku či Sirtu a všetky mestá a vrátime sa tam, kde sme boli na začiatku? Nie, porazia nás len vtedy, ak nám zoberú túžbu a vôľu bojovať,“ motivuje svojich spolubojovníkov jeden z ich vodcov.

    Al-Adnani je podľa expertov ta Abu Bakr al-Baghdadim druhý najmocnejší muž ISIS. Niektorí tvrdia, že po al-Badhdadiovej smrti sa na trón dostane práve hovorca militantov. Na jeho hlavu je vypísaná odmena viac ako dva milióny eur. Podľa Daily Mail experti tvrdia, že ISIS sa začína o svoje pozície čoraz viac obávať. Al-Adnani totiž nahrávku publikoval len deň potom, ako sa v Rakke objavili letáky, ktoré obyvateľom mesta radia ho v najbližších dňoch opustiť, lebo sa naň chystá ofenzíva proti ISIS.  

    - Reklama -