Demokracia na vietnamský spôsob. Neznámi kandidáti, výsledky v júni a kandiduje len jedna strana

    0
    Delegáti počúvajú prejavy v priebehu slávnostného začatia 12. kongresu Komunistickej strany Vietnamu v Hanoji (Autor: SITA)

    Parlament zasadajúci dvakrát do roka spravidla len odsúhlasuje návrhy komunistickej strany. Pred voľbami sa nekoná kampaň a podľa kritikov voliči ani nemajú možnosť bližšie sa oboznámiť s kandidátmi, ktorých menšiu časť tvoria úradmi schválení nezávislí uchádzači.

    Napriek tomu pri posledných voľbách úrady hlásili vyše 90-percentnú účasť. Výbory strany totiž v jednotlivých obciach vyvíjajú tlak na občanov, aby sa naplnili stranou požadované vysoké počty hlasujúcich, píše agentúra DPA.

    Z 500 kresiel je 458 vyhradených pre komunistickú stranu. Z 870 kandidátov tvoria podľa oficiálneho zoznamu 38,97 percenta ženy a 23,45 percenta zástupcovia etnických menšín, informovala agentúra AP.

    Výsledky volieb zverejnia 11. júna. Parlament v novom zložení na najbližších päť rokov po prvý raz zasadne v júli.

    Spochybňovať vládu Komunistickej strany Vietnamu (KSV) nie je v ázijskej krajine povolené. Početní disidenti sú vo väzení. Krátko pred príletom Obamu v noci na pondelok miestneho času podľa cirkevných údajov prepustili vo Vietname z väzenia prominentného kritika režimu, katolíckeho kňaza Nguyen Van Lyho (70).

    - Reklama -