Ďalší škandál na pozemkoch pre Jaguar. Prišli sme pre fabriku o kultúrne bohatstvo? Čudný výskum pofidérnej firmičky, (ne)nájdenie a zakopanie historických artefaktov. Archeológovia hromžia a štát? Klasicky – zatĺka

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: Jaguar Land Rover)

    Výskum robila súkromná firma 376 A.D., s. r. o., z Prešova, ktorú si vybral bez súťaže dodávateľ stavby Strabag. Podľa riaditeľa Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre Mateja Ruttkaya je ťažko uveriteľné, že sa za krátke obdobie iba s pár archeológmi preskúmala taká veľká plocha. „Už v septembri sme nielen my, ale aj médiá upozorňovali, že na ploche niekoľkých stoviek hektárov, oveľa väčšej ako napríklad automobilky KIA alebo PSA, sa začali veľmi intenzívne zemné práce. Cez médiá kompetentní tvrdili, že ide o hydrogeologický prieskum a archeologický výskum sa ešte iba bude realizovať. Vieme len, že veľmi rýchlo, ešte na jeseň, sa rozsiahle plochy terénne upravili a prekryli vrstvami kameňa,“ povedal Ruttkay.

    Na jeseň 2015 Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) tvrdila, že archeologický výskum sa ešte len bude konať. „Archeologický záchranný prieskum v súčasnosti nevykonávame. Bude nasledovať až po ukončení prebiehajúceho hydrogeologického prieskumu,“ napísal vtedy konzultant pre komunikáciu a PR SARIO Richard Dírer. Konateľ MH Invest Sabo teraz potvrdil, že žiadny ďalší výskum nebol. „Výskum bol len jeden, zastrešovala ho spoločnosť, ktorá realizuje terénne úpravy,“ povedal. Štátnu inštitúciu archeologický ústav neoslovil nikto napriek tomu, že má najväčší počet archeológov a sídli navyše priamo v Nitre. „Celá vec sa podľa môjho názoru obišla tým, že sa výskum zaradil pod tzv. hrubé terénne úpravy a tak sa už osobitne nesúťažil dodávateľ výskumu, ale si ho vyberal realizátor hrubých terénnych úprav,“ hovorí Ruttkay.

    Na základe čoho si Strabag vybral práce túto firmu a koľko jej za výskum zaplatil, hovorkyňa Strabagu Edita Novotná neprezradila. Ešte koncom minulého roka vo svojom stanovisku napísala, že firmu vybrali „postupom zodpovedajúcim našim interným predpisom“ a informácia o cene zákazky je dôverná. Prešovská firma 376 A.D., s. r. o., pritom licenciu na vykonávanie archeologických výskumov takmer nezískala. „Archeologická rada neodporučila licenciu tejto spoločnosti udeliť,“ povedal šéf Archeologickej rady Karol Pieta. Konečné slovo však malo ministerstvo kultúry, ktoré jej licenciu udelilo.

    Na pozemkoch pre výrobné haly sa archeologický výskum skončil, stále sa však koná na ďalších plochách formou sledovania zemných prác pri výkopoch pre inžinierske siete. Dozoruje ho Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Nitre. „Na pozemkoch pre výrobné haly sa uskutočnili prvé dve etapy archeologického výskumu – terénna povrchová prospekcia a predstihová sondáž, ktoré boli doplnené sledovaním zemných prác, pričom neboli zistené archeologické nálezy. Ide o plochu asi 150 hektárov,“ uviedol Peter Bisták z KPÚ v Nitre.

    Na zvyšnom území robili povrchovú prospekciu, ktorou zistili tri rozsiahle náleziská, na ktorých bude ešte výskum pokračovať. Prvé pochádza z obdobia eneolitu, druhé je germánska osada z mladšej doby rímskej a tretie má polykultúrne osídlenie. Germánska osada z mladšej doby rímskej sa podľa Bistáka radí plošne aj počtom preskúmaných objektov k najväčším preskúmaným sídliskám z tohto obdobia na Slovensku. Našlo sa tu približne 400 sídliskových objektov, obydlia so stopami po drevenej kolovej konštrukcii, rôzne druhy pecí a množstvo drobných nálezov ako je keramika, zvieracie kosti či kovové predmety. Plošne najväčšie je polykultúrne nálezisko z obdobia praveku až stredoveku, ktoré sa ešte len bude skúmať.

    Podľa Ruttkaya je „zvláštne, že sa v centrálnom priestore nič nenašlo. Mohli by ukázať hustotu sond na fotografii“. Archeologický ústav očakával od výskumu v súvislosti s príchodom Jaguara zaujímavé výsledky, lebo množstvo pozoruhodných nálezov našiel v priemyselnom parku už v minulosti, najmä pred výstavbou závodu Sony. „Stále mám pred očami predchádzajúcich japonských investorov, ktorí s obrovskou úctou pristupovali doslova k nálezu každého črepu z doby kamennej, bronzovej či stredoveku. Pojem kultúrne dedičstvo, odkaz predkov im hovoril veľa. Iným však nehovorí vôbec nič,“ zhodnotil Ruttkay.

    - Reklama -