V Bruseli majú strach zo slovenského predsedníctva EÚ

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)
    „Nemyslím, že je tu vôbec niekto, kto by bol nadšený z nadchádzajúceho slovenského predsedníctva,“ povedal serveru Politico.com politik z Európskej ľudovej strany, ktorá je najväčším zoskupením v europarlamente. „Sme uprostred obrovskej reformy o migrácii a už to máme skoro hotové. Ako nás môže viesť krajina, ktorá bude torpédovať všetky plány týkajúce sa migrácie?“ Dodal.
     
    Iný diplomat má zasa obavy, že Slovensko sa bude rozhodovať medzi svojimi regionálnymi záujmami a záujmami EÚ ako celku. „Myslím, že mnohé postoje vyšehradskej skupiny k migrácii budú musieť byť oslabené,“ povedal tento diplomat. Fico okrem iného vyhlásil, že si nemyslí, že je možné moslimov integrovať do Európy.
     
    Objavili sa tiež špekulácie, aký vplyv budú mať na predsedníctvo Slovenska Ficove zdravotné problémy. Päťdesiatjedenročný Fico sa musel minulý mesiac podrobiť srdcovej operácii a musel zrušiť niekoľko zahraničných ciest. Slovensko ako predsednícka krajina EÚ bude musieť reagovať aj na vplyv britského referenda o odchode z EÚ, ktoré sa bude konať len týždeň pred tým, než prevezme predsedníctvo EÚ od 1. júla 2016.
     

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -