Ďalšie podozrenie voči Turecku. Do Európy púšťa iba nevzdelaných Sýrčanov

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Ministerstvo uviedlo, že vo štvrtok priletelo do Nemecka ďalšie charterové lietadlo so 103 utečencami, ktorí mohli podľa dohody pricestovať z Turecka priamo a legálne. Ďalšie štáty EÚ zatiaľ prijali 123 takýchto utečencov, čo je údaj platný k dňu 17. mája. Správy, podľa ktorých Turecko neumožňuje do Európskej únie vycestovať Sýrčanom s vyšším vzdelaním, predstavitelia nemeckého ministerstva komentovali s tým, že ide o komplexný proces s mnohými zúčastnenými – “počiatočné ťažkosti” sú bežné a so zúčastnenými stranami sa o nich diskutuje, píše DPA.

    Nemecký týždenník Der Spiegel vo včerajšom vydaní napísal, že viacero krajín EÚ rozhnevalo, že Turecko v rámci dohody nepovoľuje odcestovať do únie Sýrčanom s vyšším vzdelaním. Namiesto nich posiela mnoho “ťažkých zdravotných prípadov alebo utečencov s veľmi nízkym vzdelaním”, uviedol spravodajský časopis s odvolaním sa na účastníkov interného zasadnutia EÚ v Bruseli.

    Diplomat z únie podobne pre agentúru DPA povedal, že postup Turecka bol témou aj na stretnutí ministrov vnútra členských krajín EÚ v piatok v Bruseli, kde luxemburský minister Jean Asselborn hovoril o tom, že Turecko odmieta akademikom udeliť povolenie vycestovať. Dohoda EÚ s Tureckom stanovuje, že všetkých migrantov, ktorí od 20. marca nelegálne dorazia do Grécka, môžu znova vrátiť do Turecka. Za každého Sýrčana, ktorého takto EÚ vyhostí, má byť do únie presídlený jeden sýrsky utečenec legálnou cestou. Dohoda určuje hornú hranicu pre takúto “výmenu” na 72.000 osôb. Nemecko avizovalo, že prijme v prvej fáze 1600 týchto utečencov a celkovo vyše 15.000 z nich.


     

    - Reklama -