Petícia za umožnenie pestovateľského pálenia alkoholu

0
Ilustračné foto: alkohol (Autor: SITA)

Slovenskí pestovatelia ovocia vo svojich záhradách a sadoch každoročne vyprodukujú desiatky ton kvalitného ovocia, ktoré nemajú možnosť plnohodnotne zužitkovať a toto neraz ostáva nevyužité hniť na zemi. Tzv. pálenie alkoholu má v našej krajine dlhodobú tradíciu a v mnohých prípadoch sú a aj boli ovocné stromy jednotlivých odrôd vysadené s cieľom vyťažiť z nich kvalitný alkohol. Ako príklad možno spomenúť Strom roku 2015 „hrušku ružovú“, nachádzajúcu sa v obci Bošáca, ktorá bola našimi predkami vysadená pred viac ako 200 rokmi práve za účelom výroby ušľachtilej pálenky. Možnosť výroby kvalitného, zdraviu neškodného alkoholu pre vlastnú potrebu, pokladáme za prirodzené právo vlastníka ovocia a považujeme za nespravodlivé, že zatiaľ čo domáca výroba hroznového, či ovocného vína, medoviny, resp. piva je zákonom umožnená, vlastná výroba ovocnej pálenky je postavená na roveň trestného činu. 

Našim cieľom je teda prijatie takej právnej úpravy, ktorá umožní vlastníkom malých množstiev ovocia, resp. vlastníkom malých ovocných sadov, aby mali legálnu možnosť zakúpiť si certifikované technologické zariadenie, na ktorom im po registrácii na orgáne verejnej správy, bude umožnené destiláciou vyrobiť alkohol v množstve 50 litrov alkoholu (destilát s maximálne 86 objemových percent etylalkoholu v objeme do 50 litrov) v jednom kalendárnom roku. Vyrobenie väčšieho množstva liehu (v hodnote nad 2.660 €), či držba necertifikovaného zariadenia budú i naďalej právne kvalifikované ako trestný čin nepovolenej výroby liehu podľa § 253 Trestného zákona. Alkohol, ktorý si pestovateľ vyrobí v domácich podmienkach bude môcť využiť len na nekomerčné účely, v opačnom prípade ako aj v prípade prekročenia vyššie stanovenej hranice, mu bude možné uložiť peňažnú sankciu do výšky 5.000,- €. 

Naša snaha je opretá aj o skúsenosti zo susedného Maďarska, kde bola obdobná legislatívna zmena realizovaná už v roku 2009 a po 7 rokoch účinnosti tejto právnej normy možno bezpečne konštatovať, že sa nenaplnili vtedajšie negatívne predpovede o náraste počtu osôb závislých na alkohole, otravách osôb alkoholom a pod. Podobne je výroba domáceho alkoholu povolená i v Rakúsku a ďalších štátoch EÚ. 

Petícia je podávaná podľa zákona č. 85/1990 Zb. o petičnom práve v znení neskorších zmien a doplnení.

Petíciu môžete podpísať tu.

- Reklama -