Mexického narkobaróna vydali do USA. Američania však museli splniť jednu podmienku

    0
    Mexický narkobarón Joaquín "El Chapo" Guzmán (Autor: SITA)

    Mexické úrady súhlasili s Guzmánovým vydaním po tom, ako sa americká strana zaručila, že obvinenému nebude v Spojených štátoch hroziť trest smrti.
    O narkobarónovej extradícii z Mexika do USA už začiatkom mája rozhodli dvaja sudcovia tamojšieho súdu. Americké ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že mexická diplomacia súhlasila s americkou žiadosťou o Guzmánovo vydanie. Agentúra AP napísala, že celý proces môže trvať týždne alebo mesiace, keďže Guzmánovi obhajcovia majú k dispozícii lehotu 30 dní, počas ktorej môžu proti tomuto rozhodnutiu podať odvolanie. Mexické úrady termín Guzmánovej plánovanej extradície nezverejnili.

    Guzmán sa pôvodne proti hroziacemu vydaniu do Spojených štátov, kde ho stíhajú pre drogovú trestnú činnosť, bránil a podal voči nemu viacero námietok. Začiatkom marca však jeho právny zástupca oznámil, že Guzmán zmenil názor a želá si rýchle vydanie americkým orgánom. Zmenu postoja zdôvodnil tým, že mexické úrady s väzneným Guzmánom zle zaobchádzajú a nedovolia mu späť. Guzmána, ktorý vlani v júli ušiel z mexického väzenia cez vyhĺbený tunel, zadržali 8. januára v rodnom štáte Sinaloa na západe Mexika. Následne ho zadržiavali v prísne stráženej väznici Altiplano neďaleko mexickej metropoly. Minulú sobotu ho previezli do väznice z podobným režimom v meste Ciudad Juárez ležiacom pri hraniciach s USA.

    Proces Guzmánovho vydania do USA sa formálne spustil prakticky okamžite po jeho januárovom zadržaní. Proti vodcovi drogového kartelu Sinaloa vedie trestné konanie viacero štátov USA vrátane Arizony, Kalifornie, Texasu, Illinois, New Yorku a Floridy.

    - Reklama -