Horúco v Kyjeve. Neblaho preslávený prápor tiahne mestom a sľubuje zúčtovanie

    0
    Ukrajinskí vojaci v Donbase (Autor: SITA, pš)

    „Členovia Azovského civilného zboru a regimentu zapaľujú svetlice a dymové granáty pred ukrajinským parlamentom,” uviedla agentúra Interfax. Na fotografiách na Twitteri je v mnohých prípadoch vidieť dav v dyme zahalených ľudí, nesúcich ukrajinské a azovské vlajky, ako pochodujú po uliciach Kyjeva.

    Jedna z miestnych pobočiek Sberbank dokonca v očakávaní nepokojov úplne zahalila všetky svoje reklamné pútače, aby tak neprilákala pozornosť davu a vyhla sa opakovaniu nedávnych udalostí. Pri jednom z takýchto protestov totiž demonštranti zničili vybavenie niekoľkých bankových pobočiek naprieč Kyjevom.

    Počas protestu predniesol Biletsky svoj príhovor, v ktorom apeloval na vládu, aby prevzala späť kontrolu nad vlastným územím. „Najhoršiou vecou je, že neexistuje žiadny mechanizmus, žiadna garancia toho, že by sa Ukrajina po voľbách vrátila, že by sa vrátil Krym, Donbas, ukrajinská hranica,” povzdychol si Biletsky a zvolal, že voľby na Donbase sa nesmú konať, lebo sú najväčším nebezpečenstvom pre celú Ukrajinu.

    Zdôraznil tiež, že ukrajinské hranice nie sú zodpovednosťou OBSE alebo NATO, ale ukrajinských ozbrojených síl a pohraničnej stráže. Pochodu, ktorý vyrazil pod heslom Požiadavka národa – nevzdáme sa sa podľa Biletskeho zúčastnilo približne 10-tisíc ľudí, polícia počet účastníkov odhaduje na dvetisíc.

    - Reklama -