Bezpečnosť Izraela v ohrození? Odstúpil minister obrany

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Autor: SITA)

    “Informoval som premiéra o tom, že po jeho kroku a vzhľadom na najnovší vývoj udalostí, ako aj vzhľadom na stratu viery v jeho osobu, odchádzam z vlády a parlamentu, pretože si chcem oddýchnuť od politického života,” uviedol na Twitteri Jalon. 

    Netanjahu ponúkol v stredu funkciu ministra obrany Avigdorovi Liebermanovi, ktorý stojí na čele ultranacionalistickej strany Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov). Lieberman zastával už viacero ministerských funkcií a v minulosti bol spojencom aj súperom Netanjahua.

    Narodil sa v bývalom sovietskom Moldavsku a patrí k politikom, ktorí najviac polarizujú izraelskú spoločnosť. Jeho prítomnosť vo vláde by podľa agentúry AP ešte viac odsunula možnosť oživenia mierových rokovaní s Palestínčanmi. 

    Netanjahu je členom pravicovej strany Likud a pokúša sa rozšíriť svoju koalíciu 14 mesiacov po voľbách, po ktorých mal problém vytvoriť koaličnú vládu. Napokon vytvoril koalíciu zloženú z niekoľkých strán, ktorá má v 120-člennom parlamente tesnú väčšinu – 61 kresiel. S Liebermanom by jeho koalícia mala 67 kresiel. 

    - Reklama -