Zásadné vyhlásenie nemeckého ministra vnútra v USA. A týka sa terorizmu

    0
    Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere (Autor: SITA)

    “Zabránili sme teroristickým útokom, a to aj v Nemecku,” povedal minister, ktorého cituje agentúra DPA. De Maiziere podľa nej poukázal v tejto súvislosti na zadržanie a odsúdenie “nebezpečných osôb”, ale aj na potrebu hľadať rovnováhu medzi “snahami o integráciu a trestným stíhaním”. 

    De Maiziere a ministerka spravodlivosti USA Loretta Lynchová podpísali memorandum o porozumení, ktoré má uľahčiť výmenu informácií medzi americkou federálnou políciou a nemeckým ministerstvom vnútra. 

    Hosť z Berlína zdôraznil, že nová dohoda sa netýka práce tajných služieb. Dodal však, že aféra ohľadne činnosti americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorá pred tromi rokmi narušila spoluprácu medzi Nemeckom a USA, je v súčasnosti už zažehnaná. 

    Spravodajský týždenník Der Spiegel zverejnil tento mesiac informáciu, podľa ktorej nemecká vláda odmietla spoločný bezpečnostný projekt s USA v dôsledku škandálu, týkajúceho sa spolupráce tajných služieb Nemecka a USA. Malo ísť o vyslanie malej vojenskej jednotky do Jordánska, ktorá by odtiaľ sledovala pohyby zahraničných džihádistických bojovníkov. 

    - Reklama -