Futbalové majstrovstvá sveta v ohrození? Mohli by počas nich udrieť teroristi, tvrdí nemecká polícia

    0
    Polícia prehľadáva štadión. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Cieľom teroristických útokov by mohol byť otvárací zápas šampionátu medzi Francúzskom a Rumunskom, ktorý sa bude hrať 10. júna, ako aj finále turnaja, ktoré sa bude konať na štadióne Stade de France, nachádzajúcom sa v parížskej aglomerácii v meste Saint-Denis, uvádza sa v správe BKA. 

    Najväčšie nebezpečenstvo podľa BKA hrozí “symbolickým a tzv. mäkkým cieľom s veľkou mediálnou pozornosťou a zároveň veľkým počtom potenciálnych obetí. Terčom útokov by sa mohli stať aj hráči tímov z takzvaných “križiackych štátov”, ako ich zvyknú nazývať islamisti. 

    “Francúzsko neprestáva byť v hľadáčiku islamistických páchateľov v neposlednom rade aj pre svoju koloniálnu minulosť v severnej Afrike, vojenskú prítomnosť v Mali a účasť v koalícii bojujúcej proti takzvanému Islamskému štátu v Iraku a Sýrii,” uvádza sa ďalej v správe BKA. 

    Európska futbalová asociácia (UEFA) má pred záverečným turnajom majstrovstiev sveta vo futbale v pláne najať najmenej 10.000 pracovníkom súkromných bezpečnostných služieb a počas jednotlivých zápasov mať k dispozícii približne 900 príslušníkov bezpečnostných služieb pre každý z desiatich štadiónov, na ktorých sa turnaj v dňoch 10. júna-10. júla bude hrať. V súvislosti s teroristickými útokmi, pri ktorých 13. novembra zahynulo v Paríži 130 ľudí platí vo Francúzsku výnimočný stav. 

    - Reklama -