Žitňanská za jedným stolom s Druckerom. O čom rokovali? Budete sa čudovať

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Detenčný ústav je zariadenie pre duševne chorých zločincov, ktorí sú v súčasnosti umiestňovaní v psychiatrických nemocniciach alebo vo väzení, čo však nie je vhodné. V detenčnom ústave by boli pod dohľadom lekárov aj dozorcov.

    O potrebe ústavu sa hovorí už roky. Ministerka Žitňanská preto zdôraznila, že „po 10-tich rokoch, keď sme sa na Slovensku nedopracovali ani k jednému detenčnému centru, bude rada, ak táto vláda dokáže vybudovať aspoň jedno“. Čím rýchlejšie to bude, tým lepšie, dodala.

    Žitňanská predpokladá, že sa bude rozhodovať medzi viacerými možnosťami. Jednou z možností je dostavba ústavu v Hronovciach, kde by bola kapacita okolo 70 miest. Možnosťou je aj vybudovať detenčné centrum pri novej plánovanej väznici pri Rimavskej Sobote. Takéto riešenie má svoje plusy aj mínusy, ale to by najprv muselo padnúť rozhodnutie, že do výstavby novej väznice sa pôjde, uviedla ministerka. 

    Výstavbu detenčného ústavu schválila vláda ešte v roku 2008, vyčlenila na ňu 4,2 milióna eur. V roku 2011 sa dostavba ústavu v Hronovciach v okrese Levice nerealizovala a peniaze na to určené prepadli. 

    - Reklama -