Vo Viedni sa rokuje o mieri v Sýrii. Ale bojovníkom je to srdečne jedno, kántria sa ďalej

    0
    Operácie na Blízkom východe. (Autor: repro foto Sputnik News)

    V rakúskom hlavnom meste sa v utorok stretli ministri zahraničných vecí USA John Kerry a Ruska Sergej Lavrov spoločne so zvláštnym poverencom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom a ďalšími lídrami 17 iných národov. Všetci sa vyjadrili za ukončenie násilností v Sýrii a odsúhlasili nutnosť okamžitého započatia humanitárnej pomoci.

    Aj keď si nestanovili konkrétny dátum, Kerry označil rokovania za úspech v tom, že sa zhodli na rámcovej podobe budúcej Sýrie, ktorá má byť predovšetkým jednotná a sekulárna. „Výzva, ktorej dnes čelíme, je, ako pretvoriť túto možnosť na realitu.“

    Predstavitelia USA síce stále tvrdia, že prezident Asad musí odísť najneskôr k 1. augustu, oponujú im však predstavitelia Iránu a Ruska, a navyše aj sám prezident Asad, ktorého jednotky v Sýrii stále bojujú. Podľa reportéra Al-Džazíry Hashema Ahelbarru potrvá nejaký čas, kým dôjde k prekonaniu týchto rozdielnych pohľadov na vec.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Uviedol tiež, že hovoril so zástupcami sýrskej opozície, ktorí sa na rokovaniach zúčastňujú, a tí vraj odmietajú čokoľvek podpísať, kým nebudú mať jasno v tom, ako to s Asadom nakoniec bude. To je vlastne trvalý stav od chvíle, keď opoziční zástupcovia opustili rokovania v Ženeve, lebo s Asadom ani Ruskom nikto nič nepodnikol.

    Medzitým počas uplynulých týždňov zahynulo pri náletoch sýrskej armády viac ako 300 ľudí len v provincii Aleppo a smrtiace boje sú stále v mnohých kútoch krajiny, keďže sa mierová dohoda nevzťahuje na niekoľko skupín vrátane Islamského štátu či frontu an-Nusrá, ktoré stále držia veľké časti územia.

    Podľa iránskeho ministra zahraničia Javada Zarifa, ktorý podporuje prímerie, však môže pokoj zbraní predstavovať výhodu pre určité opozičné skupiny, ktoré by tak mohli zregenerovať svoje sily a začať bojovať s novou energiou.

    Rusko, ktoré oficiálne podporuje mierovú dohodu, je pritom stále v mieste konfliktu a poskytuje podporu aj prezidentovi Asadovi.

    Podľa Sýrskeho observatória pre ľudské práva však vôbec nedošlo k výraznému obmedzeniu pozemných bojov, a preto ľudia stále umierajú. Len za apríl mohlo v pouličných bojoch zahynúť viac ako 500 osôb na všetkých stranách konfliktu.

    A z druhej strany stále lietajú lietadlá americkej koalície proti Islamskému štátu, ktoré údajne bombardujú Aleppo rovnako, ako to robia lietadlá sýrskej armády.

    - Reklama -