Zaplaťte, Američania. Irán predkladá účty za desiatky rokov šikanovania

    0
    vlajka Iránu (Autor: pixabay.com)

    Súčasný iránsky parlament sa rozhodol pristúpiť k radikálnemu kroku. Chce od USA odškodné za všetko príkorie, ktoré na ňom vykonali. Za to, že sa zaplietli do zvrhnutia premiéra Mohameda Mosaddegha v roku 1953, za to, že v osemdesiatych rokoch stáli na strane Iraku, či napríklad za zničenie iránskych ropných plošín.

    Toto vyhlásenie iránskej vlády je zrejme reakciou na nedávne vyjadrenie Najvyššieho súdu USA, podľa ktorého by mal Irán odovzdať takmer dve miliardy dolárov v zmrazených aktívach Američanom postihnutým útokmi, ktoré mal údajne Irán na svedomí.

    Ide o výsledok kauzy z roku 2001, keď sa niekoľko rodinných príslušníkov obetí bombového útoku v Bejrúte v roku 1983 rozhodlo žalovať Irán. O dva roky neskôr súd rozhodol, že za útok je zodpovedná libanonská organizácia Hizballáh. Irán však svoju úlohu v útokoch poprel.

    Namiesto toho prišiel s vlastným zákonom, ktorý v parlamente prešiel v pomere 174 k 7 hlasom. Iránske súdy údajne rozhodli, že USA dlhujú Iránu za „nepriateľské akcie“ 50 miliárd dolárov.

    USA zatiaľ uznali, že podporovali Irak, zničenie ropných plošín však vnímajú ako odplatu za udalosti v Perzskom zálive.

    V roku 1988 totiž fungovalo americké loďstvo ako podpora Kuvajtu a jedna z iránskych námorných mín takmer potopila loď USS Samuel B. Roberts. Vtedajší prezident Ronald Reagan nevidel inú možnosť, než povoliť odplatný úder proti iránskym ropným plošinám a lodiam. Irán tak prišiel o dve ropné plošiny a jednu bojovú loď.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -