Irán si zo zoznamu priateľov škrtla ďalšia krajina. Po 40 rokoch

    0
    vlajka Iránu (Autor: pixabay.com)

    Vo vyhlásení maldivského ministerstva zahraničných vecí, z ktorého v stredu citovala agentúra AP, sa ďalej uvádza, že mier na Blízkom východe má spojitosť so situáciou, bezpečnosťou a stabilitou tohto ázijského ostrovného štátu. 

    Rozhodnutie Maldív, ktorých 341.000 obyvateľov tvoria väčšinou sunnitskí moslimovia, odzrkadľuje ich zvyšujúcu sa náklonnosť voči sunnitmi vedenej Saudskej Arábii, dlhoročnému regionálnemu rivalovi šiitmi ovládaného Iránu. 

    Na aprílovom summite Organizácie islamskej spolupráce (OIC) v Istanbule vyzvali účastnícke krajiny Irán, aby uplatňoval politiku založenú na princípe “dobrých susedských vzťahov a nezasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín”. 

    “Maldivy vyzývajú Irán, aby preukázal viac úsilia a konkrétnych výsledkov v implementácii odporúčaní OIC,” píše sa v danom vyhlásení. Saudská Arábia prerušila diplomatické vzťahy s Iránom začiatkom tohto roku po tom, ako Iránci protestujúci proti poprave prominentného šiitského duchovného Rijádom zaútočili na saudskoarabské ambasády v Teheráne a Mašhade. 

    - Reklama -