Tomanová konečne prelomila mlčanie. Pre šialený prípad násilne odvlečeného maloletého Marca sa obrátila na prokurátora

    0
    Viera Tomanová a Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

    “V prípade maloletého bolo potrebné dohodnúť taký výkon rozhodnutia, ktorý by rešpektoval práva dieťaťa, jeho najlepší záujem a súčasne znamenal čo najmenšiu ujmu pre jeho fyzické i psychické zdravie,” uviedla Tomanová. Sociálny pracovník musí podľa nej rešpektovať celý výkon rozhodnutia súdu.

    “Z uvedeného dôvodu sme sa obrátili na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny so žiadosťou o posilnenie orgánov sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately, tak z hľadiska počtu, ako aj kvality ich odbornosti a v záujme zabezpečenia ich celoživotného vzdelávania, najmä v oblasti súčinnosti so súdmi, ako aj s presadzovaním ochrany a dodržiavania práv detí s dôrazom na ich najlepší záujem,” dodala s tým, že “vzhľadom na to, že toto nie je jediný prípad, s ktorým sme sa stretli, hneď na začiatku našej práce sme požiadali generálneho prokurátora a prezidenta policajného zboru o nadštandardnú spoluprácu pri ochrane práv detí a najlepšieho záujmu dieťaťa”.

    Ako upozornilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), Dohovor o ochrane práv dieťaťa, ktorého signatárom je aj Slovensko, v článku tri stanovuje, že “záujem dieťaťa musí byť prvoradým hľadiskom pri akýchkoľvek postupoch týkajúcich sa detí, či už vykonávaných súkromnými zariadeniami sociálnej starostlivosti, súdmi, správnymi alebo zákonodarnými orgánmi“. Zdôraznilo aj to, že záujem maloletého dieťaťa je prvoradým hľadiskom pri rozhodovaní vo všetkých veciach, ktoré sa ho týkajú, čo ustanovuje článok päť zákona o rodine. Podľa riaditeľa strediska Mariana Mesároša je na zázname, ktorý existuje z odobratia, jasne vidieť, že chlapec z triedy odísť nechcel, dokonca hovoril svojej mame, aby ho pustila. “Naskytá sa tu otázka, či bolo naozaj nevyhnutné prerušiť vyučovací proces, odobrať maloletého Marca pred očami všetkých jeho spolužiakov a spôsobiť traumu nielen jemu, ale aj ostatným deťom. Podľa môjho názoru konanie zodpovedných osôb bolo v rozpore so zásadou konania v najlepšom záujme dieťaťa,“ vysvetlil pre agentúru SITA. Podľa neho netreba byť odborníkom na výkon rozhodnutia vo veci maloletých, aby neboli zjavné iné, menej stresujúce okolnosti odchodu dieťaťa zo školy, a to ako pre samotného Marca, tak aj pre všetkých jeho spolužiakov.

    Odobratie maloletého Marca sa uskutočnilo podľa Koalície pre deti Slovensko absolútne nevhodne a neprimerane, a to nielen v rozpore s elementárnym ľudským prístupom, ale aj v rozpore s viacerými právami dieťaťa, ako je právo na vypočutie jeho názoru či právo na dôstojné zaobchádzanie. “Zrejme sa nadlho stane učebnicovým príkladom toho, ako sa takéto zákroky nemajú vykonávať,” píše sa v stanovisku koalície. Zverejňovanie osobných informácií týkajúcich sa dieťaťa na verejných sieťach považuje koalícia za neetické a pre dieťa škodlivé. “Prípad Marca ukázal, že napriek všetkým posunom, ktoré sa v posledných rokoch podarilo dosiahnuť v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí, naďalej – a ešte vo väčšej miere – je tu potreba vzdelávať sociálnych pracovníkov, sudcov, policajtov a ďalších profesionálov pracujúcich s deťmi, ale i širokú verejnosť, aby práva detí neostávali len na papieri, ale boli rešpektované v každodennom živote. Koalícia pre deti Slovensko ponúka v tomto smere všetky svoje odborné kapacity,” dodáva. “Dôležité je zintenzívniť vzdelávanie profesionálov, ale aj širokej verejnosti o tom, ako zohľadňovať práva a potreby detí v praxi. Neziskové organizácie dlhodobo ponúkajú verejnej správe pomoc pri tomto vzdelávaní,“ doplnila prezidentka Koalície pre deti Slovensko Dana Rušinová.

    O prípad sedemročného Marca, ktorého v piatok 13. mája na základe rozhodnutia súdu prišiel do školy v obci Brehy v okrese Žarnovica zobrať vyšší súdny úradník v sprievode sociálnej pracovníčky a chlapcovej matky, sa zaujímal minister sociálnych vecí Ján Richter aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Obaja sa zhodli, že výkon súdneho rozhodnutia, na základe ktorého bol chlapec odobratý zo starostlivosti starej mamy a zverený do starostlivosti matky, bol urobený neadekvátne, neakceptovateľne a neprofesionálne. Oba rezorty chystajú preto zmeny, ktoré by mali zamedziť opakovaniu sa takýchto prípadov. Postup úradníkov, ktorí sa zúčastnili na výkone súdneho rozhodnutia, sa preveruje. Na prípad upozornila aktivistka a blogerka Monika Kozelová. Obrátila sa na ňu škola s prosbou o pomoc. Chlapca prišli odobrať priamo na vyučovanie, svedkom boli aj jeho spolužiaci a škola nebola o tom vopred informovaná.

    Prípadom sa zaoberá aj prokuratúra. Hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová informovala agentúru SITA, že prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Banskej Bystrici „okamžite preskúmať túto vec na trestnom aj na netrestnom úseku a prijať prípadné opatrenia“.

    Krajský súd v Banskej Bystrici pripravuje opatrenia s cieľom stanoviť postup pri výkone rozhodnutia o výchove maloletých detí. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Adriána Vašková, prípad prešetrovalo vedenie Krajského súdu v Banskej Bystrici za účasti vyššieho súdneho úradníka a sudcu, ktorý poverenie vydal a boli požiadaní o poskytnutie vysvetlenia a opísanie udalosti. Ako ďalej informovala hovorkyňa, v zmysle vyhlášky rezortu spravodlivosti má súd požiadať riaditeľa školy o súčinnosť pred výkonom takéhoto rozhodnutia. “Vzhľadom na osobitosť prípadu a podozrenie zo zmarenia výkonu rozhodnutia riaditeľka školy o súčinnosť požiadaná vopred nebola. Bola privolaná až počas odovzdávania dieťaťa jeho matke,” dodala hovorkyňa súdu.

    Matka maloletého Marca G. podala na Okresný súd Žiar nad Hronom návrh na vydanie predbežného opatrenia. V návrhu žiadala, aby súd nariadil jej matke, ktorá sa o dieťa starala, aby jej ho vydala. Otcovstvo k maloletému dieťaťu nie je určené. V minulosti sa o dieťa po dohode oboch žien starala stará matka, lebo matka dieťaťa si našla prácu v zahraničí. V decembri 2015 oznámila matka dieťaťa svojej mame, že si dieťa zoberie do Švajčiarska, kde má prechodný pobyt, zabezpečenú stálu prácu, má prenajatý veľký 4,5-izbový byt a dieťa má zriadenú vlastnú izbu a zabezpečenú povinnú školskú dochádzku. “Po tom, ako sa stará matka o tom dozvedela, podala návrh na vydanie predbežného opatrenia o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, v konečnom rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici však bola neúspešná,” vysvetlila ďalej Vašková.

    Keďže neexistovalo žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by matku akýmkoľvek spôsobom zbavovalo rodičovských práv, 14. apríla vydal sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom rozhodnutie, ktorým nariadil starej mame, aby Marca vydala jeho matke. Na základe predbežného opatrenia sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom poveril vyššieho súdneho úradníka, aby zabezpečil odovzdanie dieťaťa matke. Na základe vydaného poverenia sa 13. mája v priestoroch základnej školy v obci Brehy “realizoval výkon rozhodnutia za prítomnosti vyššieho súdneho úradníka, pracovníčky oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately”. Pri výkone bola prítomná matka maloletého a počas výkonu bola privolaná riaditeľka základnej školy. Vyšší súdny úradník nepredpokladal podľa informácií z doterajších konaní, že syn nebude ochotný odísť s matkou.

    O udalosti bol vyhotovený obrazový a zvukový záznam. Zápisnica bola vyhotovená dňa 17. mája. “Vo veci starostlivosti o maloletého zatiaľ nebolo rozhodnuté,” dodala Vašková.

    - Reklama -