Maďari a Poliaci slovne prefackovali exprezidenta USA Billa Clintona

    0
    Bill Clinton, bývalý prezident USA (Autor: SITA)

    Svoje výhrady voči Maďarsku i Poľsku Clinton zmienil pred niekoľkými dňami v priebehu svojho vystúpenia v The College of New Jersey v rámci kampane jeho manželky Hillary. Reakcia maďarských a poľských politikov na seba nenechala dlho čakať. Ako uvádza maďarský internetový server Portfolio, Clintonove slová nie sú žiadnym veľkým prekvapením. Server tiež pripomína, že už na jeseň 2014 sa po známom Orbánovom prejave, v ktorom odmietol liberálnu politiku, na adresu maďarskej vlády zniesla zo Spojených štátov masívna vlna kritiky.

    „Mali by sme brať do úvahy, že sa Clinton často necháva unášať emóciami a Spojené štáty sa nachádzajú uprostred prezidentskej kampane. Navyše jeho hlavným cieľom nebolo Maďarsko alebo Poľsko, ale predovšetkým republikánsky súper Hillary Clintonovej v boji o Biely dom Donald Trump,“ mierni Portfolio Clintonovu kritiku a konštatuje, že Obamova administratíva ani zahraničná politika Spojených štátov vedená ministrom Johnom Kerrym nemá s týmito výrokmi nič spoločné. „Napriek tomu to však neznamená, že by sa Maďarsko nemalo cítiť urazene a pobúrene.“

    „Nikto, dokonca ani bývalý prezident Spojených štátov Bill Clinton, si nesmie myslieť, že môže urážať Maďarsko. Naša sloboda bola dosiahnutá vďaka desiatkam tisíc obetí na ľudských životoch. Je absolútne neprijateľné, aby týmto spôsobom niekto boj maďarského ľudu za slobodu marginalizoval. Pán Clinton určite vie, že maďarskí voliči o svojej budúcnosti rozhodli v demokratických voľbách. Môže sa mu ich voľba síce nepáčiť, ale to ešte nie je dôvod, aby ich týmto spôsobom urážal,“ reagoval prostredníctvom tlačovej agentúry MTI minister zahraničia Péter Szijjártó.

    Ešte ostrejšie zareagovalo na Clintonove výroky Poľsko. Bývalý premiér Jaroslav Kaczynski odkázal bývalému americkému prezidentovi, že ak trvá na svojich výrokoch, mal by vyhľadať lekárske vyšetrenie. „Ak niekto tvrdí, že v Poľsku nie je demokracia, mal by sa nechať vyšetriť. Myslím, že za týmto obrovským nedorozumením stoja predovšetkým médiá, ktoré podávajú lživý obraz o Poľsku. Inak si to skutočne nedokážem vysvetliť,“ vyhlásil vrcholný predstaviteľ vládnucej strany Právo a spravodlivosť.

    Hovorca ministerstva zahraničia Rafal Sobczak sa snažil predsa len o diplomatickejší tón, hoci aj on označil Clintonove výroky za nespravodlivé a nezodpovedajúce realite. „Je potrebné vziať do úvahy, že to všetko bolo povedané v rámci prezidentskej kampane. Poľsko teda jeho vystúpenie nevníma ako oficiálne vyjadrenie postoja administratívy prezidenta Baracka Obamu,“ napísal Sobczak v e-maile adresovanom americkej tlačovej agentúre AP. V prípade Poľska je skutočne Clintonovo obviňovanie krajiny z „uctievania“ Putina nepatričné. Poliaci vzhľadom na historické skúsenosti patria aj dnes k najväčším odporcom Ruska a aj jeho prezidenta Putina.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -