Ukrajina má stále viac prípadov únosov a mučení ľudí. Nevinná nie je ani jedna zo strán zamrznutého konfliktu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)
    Počet unesených alebo umučených ľudí na Ukrajine podľa ľudskoprávnych organizácií ešte porastie, keďže konflikt sa stále neskončil a situácia na východe štátu uviazla na mŕtvom bode. „Môžeme dokázať, že minulé leto bolo v zajatí najmenej štyritisíc ľudí,“ uviedla Olexandra Matwičuková z organizácie Centre for Civil Liberty. 
     
    Podľa v stredu zverejnenej správy je väčšina prípadov zmiznutí práve výsledkom konfliktu, ktorý vládne na východe Ukrajiny. V zajatí proruských separatistov končia údajne nielen vojaci, ale aj civilisti, ktorí čelia mučeniu. 
     
    Ani ukrajinská armáda však nie je v únosoch a mučení nevinne. Podľa ľudskoprávnych aktivistov sú v zajatí aj občania Ruska a najmenej 58 z nich údajne čelí v zajatí zlému zaobchádzaniu. Prípadov je však na oboch stranách konfliktu tak veľa, že stále pokračuje vyšetrovanie a skúmanie prípadov. 
     
    Ľudskoprávne organizácie, ktoré pôsobia na Ukrajine hlásia, že každý mesiac prijímajú stovky nových hlásení. Rodiny hlásia náhle zmiznutia príbuzných a výnimkou nie sú ani prípady, keď sa nezvestní ľudia nikdy nenájdu. Sedemnásť organizácií na ochranu ľudských práv odovzdalo svedectvá o mučení a únosoch Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu, ktorý sa nimi bude zaoberať. 
     
    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -