Rakúsko: Noví členovia rekonštruovanej vlády zložili ústavou predpísaný sľub

    0
    Rakúsky kancelár Christian Kern (Autor: SITA)

    Novou rakúskou ministerkou školstva sa dnes aj oficiálne stala Sonja Hammerschmidová (47), ktorá nahradila v tejto funkcii Gabriele Heinischovú-Hosekovú.

    Rektorka Veterinárnej univerzity vo Viedni a šéfka Rakúskej univerzitnej konferencie je zrejme najznámejšou novou tvárou Kernovho kabinetu.

    Ministrom v Úrade spolkového kancelára, do ktorého právomocí bude patriť predovšetkým kultúra a s ňou spojené otázky, sa stal dlhoročný divadelný manažér Thomas Drozda (50), ktorý nahradí na tomto poste Josefa Ostermayera.

    Ministrom pre infraštruktúru sa stal Jörg Leichtfried (49), ktorý má s touto sférou skúsenosti z pôsobenia v štajerskej krajinskej vláde. Vo funkcii vystriedal Geralda Kluga.

    Ďalšou ženou v Kernovom kabinete je Muna Duzdarová (37), rodáčka z Viedne, dcéra palestínskych prisťahovalcov. Právnička, ktorá je predsedníčkou Palestínsko-rakúskej spoločnosti, sa stala dnes prvou moslimkou vo funkcii štátnej tajomníčky rakúskej vlády, v ktorej nahradila Sonju Stesslovú.

    Kompletná štvorica nových dezignovaných členov rakúskej vlády za Sociálnodemokratickú stranu Rakúska (SPÖ) absolvovala ešte v utorok, krátko po tom, čo nový kancelár alpskej republiky Christian Kern zložil ústavou predpísaný sľub, neformálny informatívny rozhovor s rakúskym prezidentom.

    Všetkých čakajú podľa znalcov pomerov veľké úlohy a výzvy. Ich deklarácie o prioritách a zámeroch v nadchádzajúcom období sa však ešte dnes neočakávajú.

    - Reklama -