Spojené štáty sú za Obamovej vlády neustále v konflikte. Súčasný šéf Bieleho domu vedie vojnu najdlhšie v histórii USA

    0
    Za dve funkčné obdobia v Bielom dome stihol Obama so svojou administratívou zasiahnuť do vojnových konfliktov v najmenej siedmich krajinách. Niektoré z týchto konfliktov stále trvajú. Pripomeňme napríklad Irak, Afganistan, Pakistan, Jemen, Somálsko či neutíchajúci konflikt v Sýrii. Podľa denníka The New York Times je preto Barack Obama prezident, ktorý počas pôsobenia v Bielom dome viedol vojnu najdlhšie spomedzi všetkých prezidentov v histórii USA. 
     
    Neutíchajúce zapájanie sa Spojených štátov do ozbrojených konfliktov po celom svete je podľa svetoznámeho mysliteľa, spisovateľa a profesora lingvistiky Noama Chomskeho výsledkom toho, ako sa skončila druhá svetová vojna. „Na konci druhej svetovej vojny mali Spojené štáty moc a bohatstvo, ktoré nikdy v histórii neexistovalo, prakticky vlastnili polovicu svetového bohatstva. Mali navyše neporovnateľnú bezpečnostnú pozíciu na oboch stranách oceánov (Tichého a Atlantického), zatiaľ čo ostatné priemyselné veľmoci boli zdevastované alebo veľmi oslabené,“ uviedol Chomsky v rozhovore pre americký portál Democracy Now

    Karta sa obrátila

    Chomsky, ktorý prednášal na prestížnej univerzite MIT (Massachusetts Institute of Technology) 50 rokov, patrí k najväčším svetovým kritikom politiky Spojených štátov. Vo svojej najnovšej knihe s príznačným názvom Who rules the World? (Kto vládne svetu?) píše, že v súčasnosti je všetko inak a niekdajšia prevaha USA sa v uplynulých rokoch stále viac vytráca. 
     
    Profesor z MIT tvrdí, že prevaha Spojených štátov nemohla vydržať v stave, do akého sa dostala po druhej svetovej vojne. USA sú podľa Chomskeho stále významnou veľmocou, ale už nevlastnia ani zďaleka takú veľkú časť svetového bohatstva a okrem toho vedú konflikty, ktoré stoja obrovské finančné prostriedky. 
     
    Napriek neustálemu zapojeniu v konfliktoch uplynulých rokov si Chomsky myslí, že USA sú v tejto veci prakticky osamotené. „Z vojenského hľadiska sú Spojené štáty osamotené. Je to jediná krajina, ktorá má stovky, ak nie tisícky vojenských základní a jednotiek po celom svete,“ pripomína profesor. 
     
    USA v súčasnosti bojuje vo viacerých zahraničných konfliktoch súčasne, ale najviac zamestnáva administratívu Spojených štátov práve vojna v Sýrii. Aj tá sa pridáva na zoznam konfliktov, ktoré počas dvoch funkčných období v Bielom dome viedol Barack Obama. Do histórie sa tak zapíše nielen ako prvý afroamerický prezident, ale aj ako prezident, ktorý USA najdlhšie držal vo vojnových konfliktoch. 
     
    - Reklama -