Megamanévre majú pripraviť NATO na stret s Ruskom. Kremeľ nezaháľa a rinčanie zbraní vzbudzuje obavy z novej studenej vojny

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: forsvarsmakten.se)
    Manévre v Poľsku organizuje NATO v čase, keď Rusko zvyšuje počet jednotiek na západnej hranici, a situácia začína pripomínať časy studenej vojny. U našich severných susedov bude od siedmeho do sedemnásteho júna trénovať vyše 31-tisíc vojakov Severoatlantickej aliancie. Nebude chýbať pozemná obrnená technika, letectvo ani námorné sily. 
     
    Pre Alianciu je nadchádzajúce cvičenie s názvom „Anaconda 2016“ skutočne veľké a je prípravou na prípadný vpád ruských vojsk z východu. Takýto scenár je, samozrejme, iba hypotetický, ale manévre budú údajne dvaapolkrát rozsiahlejšie ako ktorékoľvek vojenské cvičenie v Poľsku za uplynulé desaťročia. Podľa kanadskej spravodajskej stanice CBC by to mohol Vladimir Putin považovať za provokáciu a odpovedať podobnými krokmi ako NATO.  
     
    Nejde však iba o veľkosť manévrov, ale aj preverenie schopnosti rýchlo reagovať a mobilizovať nielen vojenské, ale aj politické sily. Všetko v prípade provokácií zo strany Ruska v baltickom regióne. 
     
    VIDEO Manévre NATO v Poľsku pod označením Anaconda 2014 

    Rusi trénujú vo veľkom

    Desaťdňové manévre NATO v Poľsku sú na pomery Aliancie naozaj veľké a v regióne východnej Európy nemajú obdoby. Kanadská CBC však pripomína, že to stále nie je nič v porovnaní s vojenskými cvičeniami, ktoré predvádza Rusko. Kremeľ je schopný mobilizovať niekoľkonásobne viac vojakov a navyše chystá rozširovanie armády. 
     
    Moskva už dávnejšie oznámila, že na západe územia rozmiestni viac jednotiek. Na tento účel má do ruskej armády v nasledujúcich rokoch pribudnúť 50-tisíc vojakov, čo predstavuje 4 nové divízie. Podľa Kremľa je to iba odpoveď na zvýšenú prítomnosť jednotiek Severoatlantickej aliancie v blízkosti ruského územia. „Vojenská infraštruktúra NATO sa približuje kúsok po kúsku k ruským hraniciam, ale keď Rusko urobí kroky na zaistenie svojej bezpečnosti, je nám povedané, že robíme nebezpečné manévre,“ uviedol Lavrov koncom apríla. 
     
    V čase napätých vzťahov so Západom Rusko s manévrami nijako nezaháľa. Za uplynulé tri roky zorganizovala ruská armáda šesť veľkých armádnych cvičení. Na každom z nich sa zúčastnilo 65-tisíc až 165-tisíc vojakov. Na manévroch NATO bežne trénuje približne šesť- až štrnásťtisíc vojakov z vyše dvadsiatich členských krajín Aliancie. 
     
    Kanadská CBC pripomína, že v súvislosti s napätím medzi Ruskom a Západom, ktoré ešte stupňujú vojenské rošády, je dôležitá ešte jedna vec. Tou je fakt, že Kremeľ nemá k dispozícii iba veľké množstvo vojakov, ale dokáže ich aj veľmi rýchlo mobilizovať. Okrem toho všetky takéto rýchle cvičenia štartuje Moskva bez toho, aby to niekomu oznámila. 

    Anaconda 2016 nie je všetko 

    Veľké manévre NATO, naplánované u našich severných susedov na prvú polovicu júna, nie sú jediný krok Západu, ktorý by Kremeľ mohol vnímať ako provokáciu. Poľsko totiž spolu v Litvou, Lotyšskom a Estónskom požadujú väčšiu ochranu zo strany Aliancie pred prípadnou intervenciou Ruska. 
     
    Už 8. júla sa o požiadavke na zvýšenú prítomnosť jednotiek Aliancie v Poľsku a pobaltských krajinách budú lídri zhovárať na dvojdňovom samite NATO vo Varšave.
     
    VIDEO Vlaňajšie manévre ruskej armády 
    - Reklama -