Generáli z NATO: Rusko by naše jednotky veľmi rýchleho nasadenia zničilo skôr, než by vôbec začali bojovať

    0
    Vojaci NATO (Autor: www.nato.int)

    NATO sa s ohľadom na ruskú inváziu na Ukrajine v roku 2014 rozhodlo konať. Uznieslo sa na vytvorení jednotiek „veľmi rýchlej reakcie“, pričom každú z nich by tvorilo 5 000 mužov, ale podľa dvoch generálov Severoatlantickej aliancie ich nebude možné použiť. Rusko by ich totiž zničilo skôr, než by vôbec na niečo boli.

    „Podľa dvojice generálov NATO by však boli tieto sily pri presune a rozmiestňovaní príliš zraniteľné na to, aby ich mohli vyslať do Poľska alebo pobaltských krajín,“ uvádza Echo24.cz.

    Preto sa NATO snaží nájsť v boji proti Rusku iné riešenie a jednou z možností je „rozmiestnenie štyroch práporov do trojice pobaltských krajín a do Poľska“. Poliaci to údajne považujú za to najmenšie, čo sa dá urobiť.

    Aj napriek tomu, že sily veľmi rýchlej reakcie by nesplnili svoju funkciu, NATO si ich stále cení ako veľmi dôležitý prvok spoločnej obrany, ktorý môže využiť napríklad pri potláčaní občianskych nepokojov alebo obrane aliančných hraníc.

    „Činitelia NATO sú presvedčení, že Moskva by také ,hybridné‘ prvky využila na to, aby proti Aliancii poštvala jej protivníkov pred vypuknutím otvorených bojov,“ čoho sa Rusko údajne dopúšťa aj na Ukrajine.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -