Angelina Jolieová: Medzinárodný humanitárny systém pomoci utečencom sa rúca

    0
    Angelina Jolieová (Autor: youtube/MSNBC)

    Jolieová, ktorá je osobitnou vyslankyňou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), sa vyjadrila v Londýne počas fóra World On The Move stanice BBC, venovanom migrácii.

    Medzinárodné spoločenstvo je podľa nej v situácii, keď má raz za jednu generáciu možnosť spolupracovať a pomôcť viac než 60 miliónom vysídlených ľudí.

    “Toto nám hovorí niečo hlboko znepokojujúce o mieri a bezpečnosti vo svete,” povedala. Zároveň upozornila, že kampane OSN na pomoc pre utečencov majú výrazné nedostatky.

    Jolieová sa podľa vlastných slov obáva, že krajiny budú prijímať politiky zamerané na čoraz väčšiu izoláciu namiesto toho, aby konali spoločne v záujme vyriešenia tohto problému.

    Herečka tiež odkazovala na republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý navrhol zaviesť dočasný zákaz vstupu všetkých moslimov na územie USA. “Amerika je vybudovaná na ľuďoch z celého sveta prichádzajúcich spoločne za slobodami,” povedala Jolieová. “Takže je to ťažké počúvať to od niekoho, kto sa usiluje byť americkým prezidentom,” citovala ju agentúra AP.

    “Bola to prekrásna, prekrásna vec, ktorá svetu o niečom vypovedá,” odpovedala Jolieová na otázku, ako hodnotí vlaňajšiu politiku “otvorených dverí”, ktorou nemecká kancelárka Angela Merkelová zareagovala na prichádzajúcich migrantov zo Sýrie.

    Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi pre BBC povedal, že utečenecká kríza sa v súčasnosti stala celosvetovou záležitosťou a jednoduché vracanie migrantov späť “nebude fungovať”.

    - Reklama -