Jemen bol terčom ďalšieho teroristického útoku, vyžiadal si najmenej päť obetí

    0
    Mesto Aden v Jemene (Autor: SITA)

    K atentátu došlo len deň po tom, ako sa v tomto meste pred armádnym náborovým strediskom odohral útok s 31 obeťami. Väčšina obetí boli novobranci. Zranených bolo 50 osôb, informovali dnes podľa agentúry DPA nemocničné zdroje.

    K dnešnému útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale za nedeľňajší prevzala zodpovednosť džihádistická organizácia Islamský štát, informovala organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete.

    Mesto Mukallá je od apríla v rukách vládnych síl a ich spojencov zo štátov Perzského zálivu, vrátane Saudskej Arábie. Predtým bolo mesto viac než rok pod kontrolou oddielov teroristickej siete al-Káida, ktoré sa z neho stiahli.

    Jemen sa nachádza v hlbokej politickej nestabilite od protestov z roku 2011, ktoré boli súčasťou tzv. arabskej jari. Situácia sa rapídne zhoršila, keď šiítski povstalci podporovaní Iránom dobyli rozsiahle oblasti severného a stredného Jemenu vrátane metropoly Saná. Na juhu krajiny okrem toho ožíva separatistické hnutie a silnie odboj al-Káidy.

    Konflikt medzi vládou a šiítskymi vzbúrencami a ich spojencami si od konca marca 2015 vyžiadal takmer 9000 životov; tretinu obetí tvoria civilisti. Obe strany sa obviňujú z porušovania krehkého prímeria, ktoré začalo platiť týždeň pred mierovými rozhovormi. Tie sa od 21. apríla konajú v Kuvajte.

    - Reklama -