Dopravný nonsens po slovensky. Štát trestá platcov namiesto neplatičov

    0
    Diaľnica D1 (Autor: SITA)

    Podľa informácií v komenári na Hnonline.sk štát spraví z ľudí, ktorí platia za používanie diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku, ľudí druhej kategórie. Pretože novela zákona o diaľničnej známke nebude riešiť problém s neplatičmi a nefunkčným systémom kontroly. Zákon navyše môže byť retroaktívny.

    Peniaze prichádzajú do Štátnej pokladnice nielen od tých, ktorí zaplatia, ale aj z pokút tých, ktorí nezaplatia. Ako píše komentátor, štát môže získať minimálne dvadsať miliónov eur do verejného rozpočtu za neoprávnené používanie spoplatnených ciest od domácich a zahraničných vodičov. Preto je nepochopiteľné, že sa týchto financií vzdá a radšej neprimerane zaťažuje daňami a poplatkami tých, u ktorých predpokladá, že budú poctivo dodržiavať zákon a platiť. Ide napríklad o zaťaženie podnikateľa vyššími odvodmi, daňami, povinnou zdravotnou starostlivosťou atď.

    Podľa predpokladov môže štát prísť o sumu 15 miliónov eur, ak prijme novelu zákona v skrátenom legislatívnom konaní, čím vzniknú priame hospodárske škody. Komentátor navrhuje poslancom po schválení novely zákona o diaľničnej známke prijať aj zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, aby mohli z vlastného vrecka uhradiť škodu štátu, ktorú mu svojimi rozhodnutiami spôsobili.

    - Reklama -