Definitívny koniec gastrolístkov? Ľudia prestanú obedovať, bije na poplach ministerstvo práce

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto, Facebook)

    O zrušenie gastrolístkov majú záujem aj koaličné strany Most a Sieť. Smer nie je jednotný a SNS chce o lístkoch ešte diskutovať. Po zrušení gastrolístkov by ako ich náhrada mal slúžiť príplatok ku mzde, ktorý nebude zdanený a nebude podliehať odvodom. „Ministerstvo práce je pripravené na diskusiu o aktuálnosti filozofie a reálneho prínosu gastrolístkov, resp. gastrokariet, pre pravidelné a kvalitnejšie stravovanie zamestnancov. Ministerstvo však naďalej trvá na svojom postoji k tejto téme. Za otvorenú považujeme výšku samotnej maximálnej provízie zo zákona, ktorá bola novelou pred zhruba 10 rokmi upravená na súčasné tri percentá,“ cituje Pravda hovorcu ministerstva práce Michala Stušku a dodáva, že provízia, ktorú spomínal, predstavuje výšku poplatku pre gastrolístkovú firmu.

    Ministerstvo dlhodobo tvrdí, že zrušenie poukážok by malo za následok zhoršenie zdravotného stavu zamestnancov, pretože by prestali pravidelne obedovať. Firmy, ktoré prevádzkujú biznis s týmito poukážkami, si myslia to isté a dodávajú, že reštaurácie by týmto krokom prišli o 210 miliónov ročne a 15-tisíc zamestnancov.

    „Za stravovacie poukážky sa musí platiť poplatok. Spoločnosti, ktoré stravné lístky vydávajú, to nerobia zadarmo. Z gastrolístka v hodnote 4,20 eura im zaplatíte poplatok približne vo výške 13 centov,“ konštatuje analytik inštitútu Iness Robert Chovanculiak a dodáva, že v roku 2014 mali tieto spoločnosti tržby 30 a zisk až 10 miliónov eur.

    „Čo je prakticky 10-krát viac, ako je priemer ostatných firiem v ekonomike,“ tvrdí ekonóm. Gastrospoločnosti si zobral na mušku aj protimonopolný úrad, ktorý firmám vo februári vystavil pokutu na 3 milióny eur. Podľa úradu si firmy medzi sebou vytvorili kartelovú dohodu – napríklad si rozdelili klientov. K dohodám malo dochádzať aj pri viac ako 300 verejných obstarávaniach.

     „Strana Most-Híd dlhodobo zastáva názor, že je potrebné dať možnosť výberu pre zamestnancov medzi stravnými lístkami a peňažným príplatkom ku mzde. Takto sme hlasovali aj v minulosti v parlamente pri návrhoch zmeny zákona. Napriek tomu, že v koalícii zatiaľ nie je zhoda na túto tému, teší nás, že aj pán minister Žiga je otvorený diskusii,“ povedal na margo stravných poukážok hovorca strany Most-Híd András Nagy. Minister hospodárstva Peter Žiga totiž vyhlásil, že o zrušenie gastrolístkov sa zasadzuje.

    Podobný názor zastáva aj Sieť. „Sieť sa zaviazala ešte pred voľbami vo svojom programe k zmenám, ktoré zamestnávateľom ušetria financie na administratívnych nákladoch. Aj zmena v systéme gastrolístkov je súčasťou servisného balíčka pre podnikateľov. Dôvodom na zmenu je zbytočné zaťažovanie podnikateľov, ale aj zamestnancov. Stotožňujeme sa tiež s názorom protimonopolného úradu, že hospodárska súťaž na trhu gastrolístkov úplne zlyhala,“ povedala hovorkyňa Karmen Némethová.  

    Viac o biznise s gastrolístkami si môžete prečítať TU.

    - Reklama -