Nedeľné ťaženie Islamského štátu. Samovražedný atentátnik útočili aj v Jemene

    0
    Ilustračné foto: Občianska vojna v Jemene (Autor: SITA)

    Podľa organizácie SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete, sa k dnešnému samovražednému útoku prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Ten sa prihlásil aj k zodpovednosti za štvrtkový útok na armádny komplex v Musallá, pri ktorom zahynulo sedem ľudí. 

    Na útoky proti jemenským vládnym silám a koalícii vedenej Saudskou Arábiou, ktorá ich podporuje, vyzvala aj jemenská odnož al-Káidy. Tá pred rokom využila občiansku vojnu v tejto najchudobnejšej arabskej krajine, aby prevzala kontrolu nad viacerými oblasťami. 

    Jemen sa nachádza v hlbokej politickej nestabilite od protestov z roku 2011, ktoré boli súčasťou tzv. arabskej jari. Situácia sa rapídne zhoršila, keď šiitskí povstalci podporovaní Iránom dobyli rozsiahle oblasti severného a stredného Jemenu vrátane metropoly Saná. Na juhu krajiny okrem toho ožíva separatistické hnutie a silnie odboj al-Káidy. 

    Konflikt medzi vládou a šiitskými vzbúrencami a ich spojencami si od konca marca 2015 vyžiadal takmer 9000 životov; tretinu obetí tvoria civilisti. Obe strany sa obviňujú z porušovania krehkého prímeria, ktoré začalo platiť týždeň pred mierovými rozhovormi. Tie sa od 21. apríla konajú v Kuvajte. 

    - Reklama -