Zjednotený Cyprus? Realita možno ešte tento rok

    0
    Cyperský prezident Nikos Anastasiades (Autor: SITA)

    Vyhlásenie bolo zverejnené pri príležitosti prvého výročia začatia rokovaní o znovuzjednotení. Anastasiades a Akinci podľa agentúry DPA ďalej vyzdvihli spoločný “záväzok” na zintenzívnenie úsilia, ktoré by v nadchádzajúcich mesiacoch viedlo k dosiahnutiu komplexného riešenia ešte tento rok. V uplynulých mesiacoch sa dosiahol “významný pokrok”, no stále treba prekonať “problémy a rozdiely”. Obaja sú však “rozhodnutí preukázať potrebnú vôľu a odvahu na prekonanie zostávajúcich problémov”. 

    Obaja politici presadzujú federatívne usporiadanie Cypru. Kľúčovými spornými bodmi zatiaľ zostávajú forma tejto federácie, oblasti, ktoré budú patriť do jednotlivých entít, koľko a ktorí obyvatelia sa v nich budú môcť usadiť a čo bude s majetkom občanov, ktorí pred rozdelením ostrova žili na opačných stranách neskoršej hranice. 

    Zatiaľ čo cyperskí Grécki chcú federáciu so silnou ústrednou vládou, cyperskí Turci presadzujú voľnú konfederáciu dvoch prakticky nezávislých štátov so slabou centrálnou vládou. Takisto podporujú obmedzenia týkajúce sa možnosti cyperských Grékov a Turkov usadiť sa v inej časti federácie. 

    Anastasiades pred tromi mesiacmi navrhol tri body, v ktorých sa črtá zhoda. Prvým je vytvorenie parlamentu, v ktorom bude každá strana zastúpená 20 poslancami. Tým by sa mala zabezpečiť politická rovnováha medzi dvoma nerovnako veľkými komunitami: cyperskí Gréci totiž tvoria 75 percent populácie, cyperskí Turci len asi 25 percent. 

    Ďalej navrhuje, aby existovala centrálna federálna vláda a vlády oboch entít. Zjednotený Cyprus by mal do tretice okamžite prijať euro ako svoju menu. 
    Cyprus je síce od roku 2004 členom Európskej únie, jej právne predpisy však platia len v južnej časti ostrova, kde sa nachádza medzinárodne uznaná Cyperská republika. Severnú časť ostrova obsadenú tureckými vojakmi uznáva len Ankara.

    - Reklama -