Český minister kultúry zožal na zjadzde sudetských Nemcov obrovský potlesk. Pozrite sa, prečo

    0
    Český minister kultúry Daniel Herman (Autor: Hans Štembera)

    Herman sa vo svojej zdravici poďakoval za pomoc pri obnove spoločného kultúrneho dedičstva v ČR. Podľa neho by dnes bez pomoci sudetských Nemcov viacero kostolov a kaplniek už neexistovalo. Herman tiež povedal, že identitu Čiech, Moravy a Sliezska po stáročia formovali okrem Čechov aj Nemci, Židia, Rómovia a Poliaci, ktorí na tomto území žili. 

    “Tragické udalosti dvadsiateho storočia tieto zväzky narušili, popretŕhali a niektoré definitívne zničili,” uviedol český minister kultúry a pripomenul nacistický program likvidácie Židov a Rómov. 

    Herman povedal, že prijíma slová ľútosti nad činmi niektorých sudetských Nemcov v minulosti. Vyslovil tiež hlboké poľutovanie českej strany nad tým, čo urobili pred sedemdesiatimi rokmi niektorí z českých predkov a čo narušilo vzájomné stáročné spolužitie. Podľa Hermana je stále čas zaceliť rany minulosti a nadviazať na vzťahy medzi ľuďmi oboch krajín. 

    Najvyšší predstaviteľ Sudetonemeckého krajanského združenia Bernd Posselt označil Hermanovu prítomnosť na zjazde za historický okamih. Podľa neho to znamená, že česká vláda odmietla princíp kolektívnej viny, ktorý sa uplatňoval pri povojnovom odsune nemeckojazyčnej menšiny z Československa, napísal ČRo. 

    - Reklama -