Európa inklinuje k radikálnej pravici. Dôvod? Mladí ľudia majú podstatne horší štart do života, tvrdí politológ

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    „Spravidla mladí voliči hlasujú za strany, ktoré ponúkajú zmenu. Je to súčasťou ich generačnej revolty, vymedzenia sa voči staršej a strednej generácii, voči generácii svojich rodičov,“ objasňuje Marušiak a dodáva, „mladí ľudia majú tiež podstatne horší štart do života, ako mali generácie pred nimi.“ Ďalej vysvetľuje, že to je preto, lebo mladí ľudia majú horšie vzdelanie, keďže ich zastihol úpadok školstva, kariérne vyhliadky tiež nie sú najpriaznivejšie.

    Podľa Marušiakových slov súčasná spoločnosť nemá jasnejšiu víziu ani nádej, ktorú zažívali generácie ovplyvnené udalosťami v roku 1989 či integráciou Slovenska do EÚ. „Dnešné elity nemôžu toho veľa ponúknuť ani čo sa týka budovania konzumného blahobytu,“ tvrdí a dodáva, „pre mladých ľudí bude podstatne ťažšie získať byt a osamostatniť sa od rodičov, ktorí tie svoje byty splatia azda až v čase odchodu do dôchodku,“ vyjadril sa politológ. Taktiež pripomína, že rodičia ovplyvňujú svoje deti aj doma. „Ak si generácie dnešných rodičov ešte pamätajú november 1989 a vedia aj niečo o zločinoch nacizmu a fašizmu, hanbia sa vystúpiť s podobnými prejavmi na verejnosti, ale čoraz menej sa za ne hanbia v súkromí,“ tvrdí.

    Pre Aktuálne.sk politológ vyjadril aj svoj názor, čo si myslí o politikoch, ktorí sympatizujú s poslancami ĽSNS. „Uvedomujú si, že tento politik a jeho strana ťažia z nálad, ktorých podpora v spoločnosti narastá, a radi by sa na nej priživili. Alebo sa to dá vysvetliť aj inak – že skutočne s jeho myšlienkami sympatizujú, ale hanbia sa k nim prihlásiť verejne,“ hovorí.

    Podľa Marušiakových tvrdení Kotlebova popularita silnela od jeho vstupu do politiky. Trend radikalizácie spoločnosti naznačoval aj prieskum maďarského inštitútu Political Capital už v roku 2010. „V prípade Slovenska bol tento rast vysoký, a teda si dovolím tvrdiť, že Kotleba, resp. sily podobné tejto strane, ešte ani zďaleka nevyčerpali potenciál svojho rastu,“ hovorí. Politológ rovnako dodáva, že nárast sympatií s ĽSNS sa začal, odkedy zmiernili rétoriku a posunuli sa k témam, ktoré sa reálne dotýkajú života mnohých ľudí.

    - Reklama -