Harabin v tom vie chodiť. Nepotrestajú ho ani pre kauzu sexuálneho delikventa

    0
    Štefan Harabin (Autor: SITA)

     Podľa Švecovej sa ho mal Harabin dopustiť spolu s členmi jeho senátu pri rozhodovaní o prípade sexuálneho delikventa Milana M., ktorého oslobodili. Podľa ich názoru totiž vo veci rozhodoval nezákonný sudca Milan Varga odsúdený v Čechách za jazdu pod vplyvom alkoholu. V tom čase šlo na Slovensku však iba o priestupok.

    Ako informoval hovorca Najvyššieho súdu SR Boris Urbančík, senát rozhodol o zastavení tohto disciplinárneho konania. Návrh podala Švecová začiatkom októbra minulého roka spolu s návrhom na stíhanie jeho bývalých kolegov zo senátu Gabriely Šimonovej a Viliama Dohňanského. O ich trestoch sa rozhoduje v iných senátoch.

    Švecová bola presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok – prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu.

    Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka. 

    Švecová na Harabina podala ešte ďalšie dva návrhy na disciplinárne stíhanie. V nich zatiaľ rozhodnuté nebolo. Dnes na verejnom zasadnutí zamietol disciplinárny senát návrh predsedníčky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej na potrestanie Harabina za výroky na adresu šéfky sudu Daniely Švecovej.

    - Reklama -