V Juhoafrickej republike zaviedli do rádií podobné kvóty ako na Slovensku. Vysielať sa musí až 90 percent domácej tvorby

    0
    Juhoafrický hudobník Don Laka, ktorý stál za kampaňou za zavedenie kvót (Autor: ReproFoto: youtube/Bi Tra)

    Kvóty sa však budú vzťahovať len na 18 staníc, ktoré patria pod štátneho vysielateľa SABC. Pravidlo, že všetky stanice patriace pod štát budú venovať 90 percent vysielacieho času lokálnej tvorbe, si umelci vydobyli po rokoch kampane. Kvóty sa však na súkromné rádiá vzťahovať nebudú a tie si naďalej môžu do svojho vysielania zaradiť ľubovoľný objem zahraničnej tvorby.

    Rádiá sa špeciálne sústredia na džez, lokálny štýl tanečnej hudby kwaito a gospel. „Veríme, že pre obyvateľov Južnej Afriky je dôležitá ich kultúra a hudba, ktorú produkujú juhoafrickí hudobníci,“ vyhlásil hovorca SABC Kaizer Kganyago pre BBC.

    Rozhodnutie na zavedenie kvót uvítali aj miestni hudobníci. „Dnes som hrdý na to, že som občan Juhoafrickej republiky. Vďaka Hlaudimu som prvýkrát po rokoch uronil slzu. Konečne sloboda!“ týmito slovami poďakoval džezový spevák Don Laka šéfovi SABC Hlaudimu Motsoenengovi. Miestny hiphopový hudobník Slikour zas vyhlásil, že „je to akoby hudobný priemysel vyšiel z väzenia ako kedysi Nelson Mandela“.

    Krok uvítala aj samotná vláda, ktorá kvituje snahu šíriť miestnu kultúru do celého sveta. Kvóty sa zapáčili aj poslucháčom, mnohí z nich svoje pozitívne pocity vyjadrili prostredníctvom sociálnych sietí.

    SABC má asi 30 miliónov poslucháčov týždenne a jej stanice boli v minulosti ostro kritizované, že hrali prevažne západnú produkciu. Nové playlisty však už budú zahŕňať rozmanitú hudbu v 11 miestnych jazykoch a krok výrazne pomôže aj finančnej situácii mnohých hudobníkov.  

    - Reklama -