Londýn plný oligarchov. Cestovka vás zoberie na exkurziu víl tých „najšikovnejších“ Rusov a Ukrajincov

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Chceli by ste sa dozvedieť, akým spôsobom si uchovávajú svoje bohatstvo niektorí z najbohatších občanov bývalého Sovietskeho zväzu? Pre niektorých z nich je recept na ochranu majetku veľmi jednoduchý – proste si kúpia niekoľko luxusných nehnuteľností v centre Londýna.

    Najexkluzívnejšia londýnska adresa napríklad patrí najbohatšiemu mužovi Ukrajiny Rinatovi Achmetovovi. Za svoje londýnske nehnuteľnosti mal údajne zaplatiť 136 miliónov libier. Domy sú okrem iného vybavené nepriestrelnými sklami, bunkrami alebo výhľadom na Hyde Park.

    „Trh s londýnskymi nehnuteľnosťami sa stal jedným z celosvetovo najvyhľadávanejších spôsobov prania špinavých peňazí,“ objasnil žurnalistom jeden z organizátorov exkurzie.

    Zdroj: YouTube/ Tax Justice Network

    Ďalší luxusný dom v centrálnom Londýne, ktorý sa stal súčasťou exkurzie, patrí Olegovi Deripaskovi, „Putinovmu obľúbenému industrialistovi“, ktorému nedávno znemožnili vstup do Spojených štátov pre jeho údajné napojenie na organizovaný zločin. Údajne ho však nikdy neobvinili. Časopis Forbes vyčíslil jeho majetok na 2,2 miliardy dolárov.

    „Všetko je to o upratovaní ich peňazí. Chcú dostať svoje peniaze preč z Ruska, Ukrajiny alebo Kazachstanu a vložiť ich do niečoho, čo je bezpečné,“ vysvetlil ďalší organizátor prehliadky.

    Jeden z oligarchov si údajne dokonca kúpil celú bývalú stanicu metra. V súčasnosti ho však v jeho londýnskom dome nezastihnete. Dmytro Firtash sa má vraj nachádzať vo Viedni po tom, ako sa vyhol vydaniu do Spojených štátov, kde čelí obvineniu z korupcie.

    To sa však netýka len Firtasha. V Londýne spomínaných oligarchov zastihnete len málokedy. Ich peniaze síce v Londýne zostávajú, ale oni nie, to je napokon aj motto celého projektu.

    - Reklama -