Bary v Dánsku sú unavené vyčíňaním islamistických hliadok. Ľuďom zakazujú piť, ničia podniky, vyhrážajú sa. Problém začala riešiť ministerka a hneď ju nazvali nacistkou

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Radikálni moslimskí mladíci podľa svojich vlastných slov zavádzajú v kodanskom predmestí Nørrebro „zónu šaríe“. Majitelia barov, kaviarní a reštaurácií tvrdia, že sa im mladíci vyhrážajú, ničia ich bary a strašia hostí za bieleho dňa.

    Volanie islamu

    S konceptom zón šaríe prišla pred piatimi rokmi skupina Volanie islamu. Radikálni islamskí aktivisti, ktorých „volanie“ oslovilo, odvtedy začali vykonávať denné hliadky, pri ktorých konfrontujú tých, ktorí pijú alkohol, hrajú hazard alebo sa zapájajú do iných činností, ktoré sú v islame zakázané.

    „Nedávno nejakí mladí muži prišli do baru a kričali na hostí, že majú odísť,“ posťažovala sa pre dánsku rádiovú stanicu Radio24syv Heid Dyrnesliová, majiteľa podniku Cafe Heimdal. „Kričali, že im miesto patrí a že štvrť Nørrebro je zónou šaríe, takže sa tam alkohol piť nemôže,“ dodala.

    Islamistické gangy v baroch taktiež odpaľujú pyrotechniku a kameňmi rozbíjajú okná. Majiteľ Mucki baru Birgitte Fischer tvrdí, že výtržníci od neho chceli 60-tisíc dánskych korún (asi 9-tisíc eur) ako „poplatok za ochranu“.

    Problém rieši ministerka

    V stredu štvrť navštívila ministerka pre integráciu Inger Stojbergová, ktorá problém prebrala s miestnymi politikmi a lokálnou obchodnou komorou.

    Pri návšteve štvrte na ministerku slovne zaútočili dve ženy, ktoré ju nazvali nacistkou a fašistkou. Obe ženy po incidente polícia zadržala, keďže podľa dánskeho práva je zakázané urážať verejných činiteľov. Ženám teraz hrozí trest odňatia slobody vo výške 6 mesiacov.

    Vo svojom prejave adresovanom miestnym majiteľom podnikov Stojbergová konštatovala, že mladíci by mali prestať obťažovať miestnych a radšej by sa mali snažiť získať „vzdelanie a prácu, aby sa stali súčasťou dánskej spoločnosti“.

    Žijete v najlepšej krajine na svete

    Na sociálnej sieti Facebook ministerka moslimským aktivistom odkázala, aby sa správali slušne. „Žijete v najlepšej krajine na svete. Príležitosti sú priamo pred vami. Prestaňte so svojím besnením, vyhrážkami a jačaním!“ napísala.

    Stojbergová taktiež zdôraznila, že zóny šaríe nikdy nebudú mať v Dánsku svoje miesto. „Garantujem vám, že to nikdy nebolo (zónou šaríe) a nikdy nebude! A máte šťastie, že to nie je zónou šaríe, pretože dostanete spravodlivý súd, keď vás chytí polícia,“ odkázala výtržníkom.

    Podobne v Nemecku

    Ako začiatkom mája informovali ParlamentnéListy.sk, problém hliadok šaríe nie je iba záležitosťou Dánska. Radikálni islamisti donedávna strpčovali život aj obyvateľom nemeckého Wuppertalu. Podľa svedectiev členovia šaría polície – „sharia police“ – chodili do nočných klubov a požadovali od ľudí, aby prestali piť alkohol a počúvať hudbu. Napriek volaniu ľudí po zrušení tejto praktiky a potrestaní samozvaných „ochrancov islamského práva“ súd vo Wuppertale ešte vlani v decembri rozhodol, že vlastne o nič nejde. Odvolací súd v Düsseldorfe však nakoniec rozhodol, že muži predsa len budú čeliť obvineniam.

    - Reklama -