Lajčák kupuje na výnimku. Za štátne peniaze a za veľa

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Ministerstvo zahraničných vecí využíva výnimku v zákone a verejné obstarávanie robí bez riadnej súťaže, priamym zadaním. Firmy si teda ministerstvo rovno vyberie a zadá im štátnu zákazku. Táto výnimka je určená na štátne nákupy v časovej tiesni a jej finančný limit je 135-tisíc eur. Rezort zahraničných vecí ju však využil napríklad aj na prípravy Slovenska na predsedníctvo Európskej únie. Ako upozorňuje denník SME, dátum nášho predsedníctva je však už známy viac ako desať rokov.

    Priamym výberom rezort Miroslava Lajčáka poveril napríklad Agentúru EVKA. Firma zabezpečovala galavečer pri príležitosti predstavenia nového loga slovenského predsedníctva. Účet, ktorý agentúra štátu vystavila, bol na 130-tisíc eur bez DPH, spolu s daňou sa suma vyšplhala na 156-tisíc eur.

    “Ak by ministerstvo výnimku využívalo iba v prípadoch, keď z objektívnych dôvodov obstarávanie nie je možné, všetky výnimky aj s odôvodnením ich použitia proaktívne zverejňovalo na svojej stránke, daňoví poplatníci by mali oveľa menej dôvodov na obavy,” povedal pre SME Martin Turček z Nadácie Zastavme korupciu.

    Denník tiež upozorňuje, že od januára 2015 ministerstvo výnimku využilo už osemkrát.  

    - Reklama -