Nemocnica dlží státisíce eur za jedlo, ktoré pacienti ani zamestnanci nikdy nezjedli

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Bývalý riaditeľ Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Vladimír Baláž (Smer) podpísal zmluvu o dodávkach stravy od spoločnosti Dora Gastro pred tromi rokmi. Podľa denníka SME išlo v tom čase o jeden z predražených tendrov na stravovanie v slovenských zdravotníckych zariadeniach. Nešlo pritom len o banskobystrickú nemocnicu, ale aj o tie v Trnave, Trenčíne a Poprade. 
     
    Riaditelia spomínaných nemocníc prišli v roku 2014 o miesta. Všetkých odvolal exminister Viliam Čislák (Smer), napriek tomu sa nevýhodné zmluvy nepodarilo doteraz vypovedať. Niektoré sú navyše uzatvorené na desať rokov. 
     
    Denník SME píše, že Roosveltova nemocnica sa ešte v roku 2013 zaviazala, že bude od Dora Gastro odoberať „576 stravných dávok pre pacientov a 523 obedov pre zamestnancov cez pracovné dni a 90 cez soboty, nedele a sviatky“. To by nebol až taký problém, keby nemocnica tento počet jedál skutočne odoberala. 
     
    Je tu však jeden háčik. V koncesnej zmluve je uvedené, „ak nemocnica odoberie o päť percent menej jedál, ako je stanovený minimálny odber, bude musieť rozdiel medzi skutočne odobratým počtom jedál a minimálnym odberom zaplatiť“. Presne to sa stalo a banskobystrická nemocnica musí firme Dora Gastro vyplatiť zvyšnú sumu, ktorú uhrádza pomocou splátkového kalendára. Dokopy dlží od januára tohto roka 204-tisíc eur. Poslednú splátku má uhradiť 18. júna. 
     
    Súčasná riaditeľka Roosveltovej nemocnice Miriam Lapuníková pre SME uviedla, že v čase, keď sa zmluva s Dora Gastro podpisovala, bola ekonomickou námestníčkou a nikto nerátal s tým, že by mohli počty stravníkov klesnúť. „Nemohli sme očakávať, že dôjde k zavedeniu inštitútu jednodňovej zdravotnej starostlivosti a Detská fakultná nemocnica sa rozhodne samostatne si obstarať služby liečebnej výživy a počty jedál budú reálne klesať,“ zdôvodnila  Lapuníková. 
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -