Rakúsky azylový zákon pod paľbou. OSN varuje pred reťazovou reakciou

    0
    Utečenci na hraničnom priechode Hegyeshalom-Nickelsdorf medzi Maďarskom a Rakúskom (Autor: SITA)

    Komisár naliehal na dodržiavanie ľudských práv. Kriticky sa vyjadril aj k otázke toho, že na základe nového zákona môžu byť zadržané deti na čas až do 72 hodín.”Domnievame sa, že to môže predstavovať porušenie práv detí,” citovala ho agentúra AP. 

    Husajn tiež varoval pred reťazovou reakciou v prípade, ak by aj iné krajiny prijali podobné zákony. Mohlo by to podľa neho viesť k tomu, “že by štáty susediace s krajinou, v ktorej prebieha konflikt, svoje hranice už neponechali otvorené, aj keď to predpisuje dohovor o právnom postavení utečencov”. 

    Nová azylová legislatíva, ktorú rakúsky parlament schválil 27. apríla, patrí podľa vtedajších správ k najprísnejším v Európe. Okrem iného umožňuje vláde vyhlásiť “stav núdze”, ak pre vysoké počty utečencov nebude možné zaistiť “verejný poriadok a ochranu vnútornej bezpečnosti”.

    Žiadateľov o azyl – vrátane azylantov z vojnou zmietaných krajín – bude v takom prípade možné už na hraniciach odmietnuť. Rakúsko tiež zavádza dočasný azyl, udeľovaný na tri roky. 

    Rakúsko vlani prijalo rekordných 90.000 žiadateľov o azyl. Je to druhý najvyšší počet na obyvateľa v EÚ. Vláda neskôr rozhodla, že tento rok prijme ďalších maximálne 37.500 žiadateľov o azyl. 

    - Reklama -