Nemecko je v pohotovosti. S najnovšou vlnou migrantov mali preniknúť do krajiny desiatky teroristov, polícia varuje pred hrozbou útokov

    0
    Situácia po útoku na bruselskom letisku Zaventem (Autor: SITA)
    Desiatky ľudí podozrivých z napojenia na teroristov prenikli do Nemecka v uplynulých mesiacoch spolu s tisíckami migrantov z Blízkeho východu. Podľa polície je to v porovnaní s číslami z januára dvojnásobný nárast. Narastajúce počty podozrivých ľudí vyvolávajú podľa nemeckej polície obavy z veľkých útokov, podobných tým v Paríži a Bruseli. 

    Zmenili názor

    Ešte donedávna nemecké úrady tvrdili, že riziko príchodu teroristov do krajiny medzi migrantmi nie je až také veľké. Teraz sa však polícia vyjadrila inak a skloňuje sa aj možné zvýšenie teroristickej hrozby. Zdá sa, že napriek snahám upokojiť verejnú mienku je pravda, že spolu s utečencami volajúcimi o pomoc prichádzajú do Európy aj islamskí radikáli a militanti. 
     
    Riaditeľ nemeckej spravodajskej služby Hans-Georg Maassen uviedol, že teroristi sa stále miešajú medzi migrantov, aj keď existujú iné, účinnejšie cesty, ako prepašovať bojovníkov IS do Európy. „Neprezradím vám žiadne tajomstvo, keď vám poviem, že sa obávam veľkého počtu migrantov, ktorých identitu nepoznáme, lebo pri sebe nemajú žiadne doklady, keď prídu na naše územie,“ skonštatoval Maassen. 
     
    Najväčší nápor migrantov, ktorý Nemecko zažívalo vlani na jeseň, sa síce čiastočne spomalil, ale to neznamená žiadne veľké zlepšenie. Minulú jeseň prišlo do Nemecka denne až 10-tisíc ilegálnych migrantov, ale tento počet dramaticky klesol od chvíle, keď Macedónsko zatvorilo hranice s Gréckom. Tým sa spomalil prílev utečencov, ale odborníci varujú, že tento trend sa môže veľmi ľahko zmeniť. 
     
    O zásahoch proti migrantom na macedónsko-gréckych hraniciach sme písali TU.
     
    V zimných mesiacoch sa znížil aj počet migrantov, ktorí prichádzajú do Európy cez more, ale aj toto číslo sa so zlepšovaním počasia tento rok pravdepodobne ešte zvýši. 
     
    Spolu s pribúdajúcimi utečencami v Nemecku rastú aj obavy, že sa do krajiny dostanú aj nebezpeční extrémisti. Podľa Spolkového kriminálneho úradu (BKA) zaznamenali za jediný mesiac takmer 370 varovaní pred údajnými radikálmi zamiešanými v radoch utečencov. Najmenej 40 prípadmi sa aktívne zaoberajú vyšetrovatelia. Cieľom je zistiť, či nejde o ľudí napojených na teroristické siete. 
     
    V porovnaní s januárom tohto roka, keď úrady evidovali 213 takýchto podozrivých prípadov a vyšetrovali 18 z nich, je to pomerne veľký nárast. 

    Spomienky na Paríž…

    Agentúra Reuters v prípade nemeckej hrozby pripomína, že aj Salah Abdeslam, podozrivý zo spáchania útokov v Paríži, naverboval trojicu neidentifikovaných militantov práve v nemeckom meste Ulm. Tam sa dostali spolu s migrantmi. 
     
    Ďalším dôkazom, že medzi utečencami, ktorí potrebujú pomoc, sú aj militanti, je prípad z februára. Nemecká polícia vtedy zatkla 35-ročného Alžírčana spolu s jeho manželkou priamo v utečeneckom tábore Attendorn. Muž bol podozrivý z napojenia na IS a pri vstupe do krajiny nemeckým úradom tvrdil, že je zo Sýrie. 
     
    Podobný prípad zaznamenali v Nemecku aj prednedávnom, keď v polícia zatkla muža podozrivého, že bojoval po boku ozbrojencov na východe Sýrie. Do Európy sa dostal z Turecko. 
     
     
    - Reklama -