Chceli odstrihnúť parlament a poriadne sa prepočítali. Francúzska vláda čelí hlasovaniu o nedôvere

    0
    Štrajk vo Francúzsku (Autor: SITA)

    Hlasovanie o návrhu na vyjadrenie nedôvery sa podľa tlačovej agentúry AP očakáva po 18.00 h SELČ. Reforma zákonníka práce zahŕňa opatrenia, ktoré majú oslabiť ochranu zamestnancov a uľahčiť ich prepúšťanie. Vláda argumentuje, že navrhované zmeny uľahčia prijímanie nových pracovníkov a prispejú k zníženiu nezamestnanosti. 

    Konzervatívna opozícia s reformou nesúhlasí a vynútila si dnešné hlasovanie o vyjadrení nedôvery vláde. Nový zákonník práce nie je oficiálne schválený, kým vláda “neprežije” toto hlasovanie. 

    Premiér Manuel Valls a jeho vláda hlasovanie pravdepodobne prežijú, ale reforma rozdelila vládnucich socialistov a ďalej poškodila ich šance na to, že si v budúcoročných voľbách udržia prezidentskú funkciu. Odborári a mládežnícke organizácie zvolali na dnes ďalšie pouličné protesty. 

    Vláda využila rovnako ako vlani pri presadení ekonomickej reformy článok ústavy, ktorý jej umožňuje schváliť novú legislatívu bez parlamentného hlasovania, ak jej dolná komora zákonodarného zboru (Národné zhromaždenie) nevyjadrí nedôveru. 

    - Reklama -