Zabalila to už Rousseffová? Brazílska prezidentka si už odniesla veci z úradu, skartovačky pracujú bez prestávky

    0
    Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová (Autor: SITA)

    Ak bude jednoduchá väčšina 81 senátorov hlasovať za pozastavenie výkonu funkcie, Rousseffová bude dočasne odvolaná z úradu a ten bude šesť mesiacov vykonávať viceprezident Michel Temer – teda až do rozhodnutia, či Rousseffovú natrvalo odvolajú. 

    Predseda hornej komory brazílskeho parlamentu Renan Calheiros vyhlásil, že chce, aby sa hlasovanie o impeachmente uskutočnilo už v stredu večer miestneho času. Podľa zástancov odvolania Rousseffová nezákonne manipulovala s rozpočtom v roku 2013, aby tak pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády.

    Hlavným dôvodom snahy kritikov o zosadenie prezidentky sú však zlé ekonomické výsledky a korupčné škandály, vrátane toho okolo štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. Samotná prezidentka impeachment odmieta a tvrdí, že ide o sprisahanie a prevrat s cieľom zbaviť moci jej ľavicovo orientovanú Stranu pracujúcich, ktorá vládne 13 rokov. 

    Atmosféra v Senáte bola počas zasadnutia porazenecká. Väčšina kresiel v sále bola prázdna a tých niekoľko senátorov, ktorí sedeli vo vnútri počas prejavov svojich kolegov, sa hralo s mobilmi alebo sa medzi sebou rozprávalo. 

    Táto atmosféra bola v ostrom protiklade s veľkým rozruchom, ktorý vládol v dolnej komore parlamentu počas minulomesačného hlasovania. Vtedy poslanci občas búrlivo tlieskali alebo vystreľovali konfety. 

    Dokonca aj spojenci Rousseffovej však už signalizovali, že od Senátu očakávajú pozastavenie jej výkonu funkcie. V takom prípade pôjde Strana pracujúcich do opozície, “tvrdej opozície”, ako uviedli. 

    Brazílsky denník O Estado de S. Paulo napísal, že prezidentka Rousseffová si už zbalila všetky osobné veci v úrade v paláci Planalto a poslala ich do paláca Alvorada, prezidentskej rezidencie. 

    Podľa denníka boli medzi osobnými vecami Rousseffovej, zaslanými do paláca Alvorada, knihy a fotografie jej dcéry i jej dvoch vnukov. Podľa členov jej personálu pracujú celý deň bez prestávky skartovačky aj skenery dokumentov. 

    Situáciu v Brazílii okolo odvolávania prezidentky sleduje aj pápež František a vyzval na “modlitbu a dialóg” v najväčšej krajine Latinskej Ameriky. Počas stredajšej generálnej audiencie vyjadril nádej, že Brazília “pôjde cestou harmónie a pokoja”. Jeho výroky boli zverejnené na webovej stránke Vatikánskeho rozhlasu.

    - Reklama -