Vy ste si to vymysleli, povedala česká polícia moslimovi, ktorý tvrdil, že ho dobodali skíni

    0
    Ilustračné foto: Skupina mužov s vyholenými hlavami (Autor: SITA)

    Pri rannom behu v parku vo Vršoviciach mali moslima Issaka T. napadnúť dvaja holohlaví muži. Najprv ho mali rasisticky urážať a potom ho mal jeden bodnúť do oblasti brucha, pričom následne mali obaja utiecť. Policajné vyšetrovanie však v jeho výpovedi zistilo početné nezrovnalosti, dokonca sa dá povedať, že ju priam vyvrátilo.

    Predovšetkým – zábery z pouličných kamier ukazujú, že zrejme nedošlo k vôbec žiadnemu incidentu moslima so skínmi. Na nich vbieha Issak T. do parku, vzápätí sa pokojne a nezranený vracia do svojho domu, nie je vidieť žiadnych útočníkov utekajúcich z parku.

    Neskôr sa objavili ďalšie dôkazy. Napríklad na jeho bežeckej bunde sa po údajnom bodnutí nenašla vôbec žiadna krv; alebo je tu svedectvo ľudí, ktorí pred domom nakladali veci do auta a vôbec nič si nevšimli. Proti tvrdeniu Issaka T. sa postavil aj lekár – znalec Jiří Hladík, ktorý na tele poškodeného zaznamenal iba centimeter dlhú ranu, ktorá neprenikla do brušnej dutiny. Keby sa útok odohral tak, ako moslim opisoval, musel by vraj pätnásťcentimetrový nôž „motýlik“ preniknúť do brušnej dutiny, čo sa nestalo.

    V prospech verzie poškodeného tak zostalo ako dôkaz iba tvrdenie správcu parku, že hodinu a pol pred incidentom videl dvoch mužov, z ktorých jeden mal bundu „bomber“, maskovacie nohavice a kapucňu na hlave. Lenže oboch potom videl pokojne odísť a navyše ich poškodený ani nedokázal na záberoch kamier identifikovať.

    Správanie údajného poškodeného podľa MF Dnes nesedelo od začiatku. Až polhodinu potom, keď podľa záberov v poriadku dobehol domov, zavolal záchranku, nad čím vraj policajní experti vzhľadom na tvrdenie o závažnosti poranenia brucha žasli. Potom, keď s priateľkou verziu o napadnutí skinhedmi zverejnil, sa nápadne rýchlo zotavil, už druhý deň ho prepustili z nemocnice.

    Policajti dochádzajú k jednoznačnému záveru, že údajný trestný čin sa nestal. Issak T. si vraj drobné bodné zranenia spôsobil buď sám, alebo mu ich spôsobil niekto, koho nechce prezradiť.

    Závery policajtov odmieta nielen Issak T., ale aj jeho priateľka, proimigračná aktivistka Eva Zahradníčková. Moslim odmieta, že by policajti tvrdili, že sa čin nestal, vraj len tvrdia, že sa im nepodarilo jeho verziu dokázať. Jeho priateľka Zahradníčková, ktorá v poslednom čase navštevuje ako aktivistka utečenecké tábory, dodáva, že problém je len v tom, že polícia nedokázala chytiť páchateľov.

    „Zdôvodnenie je strašne dlhé, má to desať strán a nás už na piatej prestalo baviť ho čítať. Prosto policajti relativizujú, od začiatku hovorili, že páchateľa nechytia,“ uzavrela aktivistka Zahradníčková.

    - Reklama -