Utečenecká kríza očami dieťaťa. Pozrite si kresby sýrskeho dievčatka, ktoré zachytávajú utrpenie, útek z domova aj podmienky utečeneckého tábora

    0
    8-ročná Shaharzad Hassanová nakreslila útek svojej rodiny zo Sýrie ddo utečeneckého tábora. Ilustračná fotografia (Autor: ReproFoto: Twitter)
    Len 8-ročná Šaharzad je jednou z miliónov obetí tvrdo skúšaných sýrskym konfliktom. Z domova ju spolu s rodinou vyhnali teroristi z Islamského štátu. Prežila bombardovanie sýrskou armádou aj militantmi a tieto desivé udalosti zachytila tak, ako vedela. Nakreslila ich zo svojho vlastného pohľadu. 

    Detský pohľad na krutú realitu

    Kresby malej Sýrčanky napriek svojmu detskému spracovaniu zachytávajú napríklad desivú atmosféru vo vojnou zmietanom meste Aleppo. Tam sa však tvorba Šaharzad Hassanovej ani zďaleka nekončí. Obrázky ďalej znázorňujú aj politickú situáciu v krajine, o ktorej dievča zrejme počulo od príbuzných a informácie spracovalo, ako vedelo. 
     
    Na jednom z obrázkov 8-ročnej sýrskej utečenky je zobrazený prezident Bašár Asad, ako sedí na tróne obklopený peniazmi, zatiaľ čo vonku pred jeho palácom sýrska armáda zhadzuje bomby. Nechýba ani kresba, na ktorej militanti z IS vytláčajú ľudí zo Sýrie a strieľajú po nich. Nájdu sa aj kresby ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc nutnú na prežitie. 
    (Text pokračuje pod videom)
     
    VIDEO Osemročná Šaharzad Hassanová a jej kresby popisujúce útek zo Sýrie 
     
    Pokračovaním série kresieb malej Šaharzad je potom strastiplná cesta cez Egejské more. Na ďalších obrázkoch dievčatko nakreslilo aj záchranu celej svojej rodiny z vratkého člna. Obrázkom zachytilo aj čakanie na macedónsko-gréckej hranici, ktorá je epicentrom stúpajúceho napätia od chvíle, keď ju Macedónsko zavrelo, aby zastavilo neutíchajúcu migračnú vlnu
     
    Malej Šaharzad sa s rodinou podarilo dostať cez hranice, ale nedostali sa veľmi ďaleko. Všetci skončili v utečeneckom tábore Idomeni v Grécku. Odtiaľ pochádzajú ďalšie obrázky. Na nich Šaharzad nakreslila život, ako ho videla svojimi detskými očami, v tábore preplnenom sýrskymi utečencami s osudom podobným tomu, ktorý stretol jej rodinu.  
     
    Zaujímavé je aj to, koho osemročná utečenka podľa obrázkov považuje za záchrancov. S fakľami v rukách symbolizujúcimi slobodu nakreslila Šaharzad Grécko, Európsku úniu a jednotky Kurdov. Snímky obrázkov od Šaharzad Hassanovej, ktorých autorom je fotograf Matt Cardy, si môžete pozrieť na stránkach portálu Getty Images
     
     
    - Reklama -