Európa rozseknutá na polovice. Jedni s Úniou súhlasia, druhí jej chcú zamávať

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    „Počet Európanov, ktorí by v referende podporili odchod svojej krajiny z Európskej únie, dramaticky rastie. Rozhodný postoj out(vystúpiť) má dnes podľa prieskumu Ipsos tretina oslovených ľudí. Niekde je to až kritických 48 percent,“ píše Dag Daniš v komentári pre portál Aktuality.sk. Podľa neho prieskum Ipsos MORI dokazuje, že Európa sa delí na dva tábory a ten, ktorý nesúhlasne krúti nad Úniou hlavou, prevyšuje ten, ktorý by v nej chcel vytrvať aj naďalej. „Tento trend bude zrejme pokračovať,“ dodáva.

    Podľa komentátora parafrázujúceho prieskum je najviac „frflajúcich“ Európanov zo Západu (Taliansko, Francúzsko, Švédsko). Práve východoeurópske krajiny s Úniou až taký problém nemajú. Prieskum nezahrnul Slovensko a Česko, no podľa Daniša môžeme predpokladať, že by sme na tom s českými susedmi boli podobne, ako sú na tom v Poľsku. Teda odporcovia Únie majú u nás veľmi slabý hlas.

    Prieskum ešte priniesol ďalší zaujímavý fakt, a to názor Európanov na budúcnosť Európskej únie. „Viac Európy“ (posilnenie Bruselu) si želá 39 percent obyvateľov starého kontinentu a „menej Európy“ (silnejšie postavenie národných štátov) 43 percent.

    - Reklama -